Agensi

Jakarta: Sekurang-kurangnya 11 pendaki ditemukan maut selepas Gunung Berapi Marapi meletus di barat Indonesia, kata pegawai penyelamat tempatan kepada AFP, Isnin lalu.

Gunung Marapi di Pulau Sumatera, dengan puncak 2,891 meter meletus Ahad hingga memuntahkan abu setinggi 3,000 meter.

"Terdapat 26 orang yang belum dipindahkan, kami menemukan 14 daripada mereka, tiga ditemukan selamat dan 11 ditemukan maut," kata Ketua Agensi Mencari dan Menyelamat Padang, Abdul Malik, bercakap sehari selepas letusan.

Beliau berkata, ada seramai 75 pendaki di gunung itu, sejak Sabtu lalu.

Seramai 12 pendaki masih hilang dan 49 pendaki sudah menuruni gunung, dengan beberapa daripadanya dibawa ke hospital.

Tiga mangsa yang selamat ditemukan berhampiran kawah dan "keadaan mereka lemah, dan ada yang melecur," kata pegawai itu.

Pekerja penyelamat bergilir-gilir membawa mayat menuruni gunung kerana keadaan muka bumi yang sukar.

Klip yang dikongsi dengan AFP oleh pasukan penyelamat di tempat kejadian menunjukkan sebuah ambulans membunyikan sirennya, bergegas membawa seorang pendaki yang dipindahkan dari tempat kejadian. Mangsa itu dikatakan melecur.

Dalam klip lain, seorang pekerja penyelamat dengan lampu suluh diikat di kepalanya membawa seorang pendaki yang mengerang kesakitan dan berkata, "Tuhan itu hebat", ketika dia dibawa ke tempat yang selamat dalam kegelapan malam.

Letusan itu berterusan, yang menghalang pemindahan udara dengan helikopter, kata Malik.

Menurut agensi pemuliharaan sumber asli Sumatera Barat, pasukan penyelamat bekerja sepanjang malam untuk membantu membawa pendaki gunung ke tempat selamat.

Ahmad Rifandi, seorang pegawai di stesen pemantauan Gunung Marapi, memberitahu AFP bahawa hujan abu diperhatikan selepas letusan.

"Ia sudah sampai ke bandar Bukittinggi," katanya Ahad, merujuk kepada bandar ketiga terbesar di Sumatera Barat yang mempunyai populasi lebih 100,000.

Pegawai agensi bencana tempatan Ade Setiawan berkata dalam satu kenyataan penduduk di kampung tempatan "diberikan pelitup muka dan diingatkan untuk tinggal di dalam rumah mereka".

Marapi berada pada tahap berjaga-jaga kedua sistem empat tahap Indonesia dan pihak berkuasa sudah mengisytiharkan zon pengecualian tiga kilometer (km) di sekitar kawahnya.

Kepulauan Indonesia terletak di Lingkaran Api Pasifik, di mana pertemuan plat benua menyebabkan aktiviti gunung berapi dan seismik yang tinggi.

Negara Asia Tenggara itu mempunyai hampir 130 gunung berapi aktif.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 4 Disember 2023 @ 12:26 PM
PELAJAR sekolah memerhatikan Gunung Berapi Marapi dilihat dari Nagari Batu Palano, Agam, Sumatera Barat. FOTO Antara Foto/ Reuters
PELAJAR sekolah memerhatikan Gunung Berapi Marapi dilihat dari Nagari Batu Palano, Agam, Sumatera Barat. FOTO Antara Foto/ Reuters