LELAKI melihat kesan kemusnahan susulan serangan Israel di Khan Yunis, selatan Gaza. FOTO AFP
LELAKI melihat kesan kemusnahan susulan serangan Israel di Khan Yunis, selatan Gaza. FOTO AFP
AFP

Baitulmaqdis: Pegawai Israel berkata, tidak akan ada jeda dalam pertempuran di Gaza atau sebarang pembebasan tebusan yang ditahan oleh Hamas sebelum Jumaat, walaupun kedua-dua pihak bersetuju untuk gencatan senjata.

Perjanjian itu diluluskan oleh kerajaan Israel awal Rabu dan dijangka secara meluas berkuat kuasa pada Khamis.

Tetapi seorang pegawai Israel memberitahu AFP awal Khamis bahawa pertempuran antara Israel dan Hamas Gaza tidak akan terhenti "sebelum Jumaat."

Komen pegawai itu dikeluarkan sejurus selepas penasihat keselamatan negara, Tzachi Hanegbi lewat Rabu berkata, tiada seorang pun tebusan yang dirampas dalam serangan Hamas di selatan Israel pada 7 Oktober akan dibebaskan sebelum Jumaat.

"Hubungan mengenai pembebasan tebusan kami semakin maju dan berterusan," katanya dalam satu kenyataan.

"Permulaan pelepasan akan berlaku mengikut perjanjian asal antara pihak, dan bukan sebelum Jumaat."

Beberapa minit sebelum itu, pegawai Israel memberitahu wartawan bahawa pusat media akan dibuka di Tel Aviv pada tengah hari Khamis "untuk membuat liputan mengenai kepulangan tebusan."

Hanegbi tidak memberikan butiran lanjut, dan pegawai Israel tidak serta-merta memberikan sebarang penjelasan untuk perkembangan itu.

Di bawah perjanjian itu, Israel dan Hamas bersetuju dengan gencatan senjata selama empat hari di mana pejuang Palestin akan membebaskan sekurang-kurangnya 50 tebusan yang diambil dalam serangan maut mereka dalam beberapa siri kumpulan harian.

Sebaliknya, Israel akan membebaskan sekurang-kurangnya 150 tahanan Palestin dan membenarkan lebih banyak bantuan kemanusiaan ke wilayah pantai selepas lebih enam minggu pengeboman, pertempuran hebat dan pengepungan yang melumpuhkan.

Tebusan yang akan dibebaskan dalam proses itu adalah wanita dan kanak-kanak, dan tahanan Palestin adalah wanita dan remaja lelaki berumur 18 tahun ke bawah.

Perang bermula selepas pejuang Hamas pada 7 Oktober melancarkan serangan terburuk dalam sejarah Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan mengambil kira-kira 240 tebusan, kata Israel.

Israel melancarkan kempen pengeboman besar-besaran dan kemudian serangan darat di Gaza yang menurut Hamas membunuh 14,100 orang, beribu-ribu daripadanya adalah kanak-kanak.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 23 November 2023 @ 8:18 AM