Hospital Al-Shifa. FOTO REUTERS
Hospital Al-Shifa. FOTO REUTERS
AFP

Semenanjung Gaza: Ratusan orang terkandas di hospital terbesar Al-Shifa mengalami keadaan "tidak berperikemanusiaan" pada Isnin dengan pertempuran hebat berlaku di sekeliling mereka.

Saksi yang juga doktor di dalam hospital itu melaporkan bahawa serangan udara yang sengit, dengan kereta kebal dan kenderaan berperisai hanya beberapa meter dari pintu pagar hospital Al-Shifa.

Israel mendakwa hospital itu mempunyai pusat arahan Hamas yang sudah dinafikannya.

"Keadaan ini sangat teruk, ia tidak berperikemanusiaan," tulis seorang pakar bedah dengan Doctors Without Borders (MSF), kumpulan amal perubatan, di media sosial.

"Kami tidak mempunyai bekalan elektrik. Tiada air di hospital," tambah doktor yang tidak dinamakan.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dikatakan menggesa Israel untuk "melindungi" kemudahan itu.

Biden turut menambah tekanan terhadap Israel dengan menggesa sekutunya itu menggunakan 'tindakan yang tidak mengganggu' membabitkan hospital itu.

"Hospital itu mesti dilindungi," kata Biden kepada media di pejabatnya apabila ditanya sama ada beliau menyatakan kebimbangan kepada Israel mengenai isu itu.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant dalam satu kenyataan yang disiarkan di stesen TV utama Israel mendakwa Hamas kehilangan kawalan ke atas Gaza namun tidak mengemukakan sebarang bukti.

Tetapi Israel menghadapi gesaan antarabangsa untuk meminimumkan penderitaan orang awam semasa operasi udara dan darat besar-besarannya yang dikatakan oleh Kementerian Kesihatan di Gaza yang dikendalikan Hamas sudah membunuh 11,240 orang, termasuk 4,630 kanak-kanak.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata terdapat puluhan mayat di jalan di utara Gaza, di mana pertempuran paling hebat berlaku, dan ambulans akan diserang Israel jika cuba mendapatkan mayat itu.

Timbalan Menteri Kesihatan Kerajaan Hamas Youssef Abu Rish berkata angka kematian di dalam Al-Shifa meningkat kepada 27 pesakit rawatan rapi dewasa dan tujuh bayi sejak hujung minggu kerana kemudahan itu mengalami kekurangan bahan api.

Gaza bergantung kepada penjana selama lebih sebulan selepas Israel memutuskan bekalan kuasa pada 7 Oktober, dan satu-satunya loji kuasa wilayah yang dikepung itu kehabisan bahan api.

Kekurangan bahan api juga melanda agensi PBB untuk pelarian Palestin UNRWA.

Ketua Agensi Gaza, Thomas White berkata operasi akan terhenti dalam tempoh 48 jam akan datang kerana tiada bahan api dibenarkan 'memasuki' wilayah itu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia di wilayah Palestin berkata awal Isnin bahawa sekurang-kurangnya 2,300 orang - pesakit, pekerja kesihatan dan orang yang melarikan diri dari pertempuran - berada di dalam kemudahan Al-Shifa yang kini 'lumpuh'.

Pasukan Pertahanan Israel pada hari Isnin melaporkan lebih banyak pertempuran sengit dan sekali lagi menegaskan dakwaannya bahawa Hamas bersembunyi di dalam infrastruktur awam.

Tentera Israel mendakwa "menemui tanda-tanda" bahawa Hamas menahan tebusan di hospital kanak-kanak di Bandar Gaza City, kata jurucakap tentera Daniel Hagari yang menunjukkan rakaman botol bayi dan tali berhampiran kerusi.

Penunjuk perasaan berhimpun pada hari Isnin di luar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Baitulmaqdis untuk meminta bantuan badan dunia itu dalam membebaskan tawanan.

Perjanjian yang mungkin untuk "pembebasan banduan" adalah subjek rundingan berterusan yang ditengahkan oleh Qatar, menurut Biden.

Peperangan di Gaza juga mencetuskan kebimbangan mengenai konflik serantau yang lebih luas.

Perhatian antarabangsa tertumpu kepada nasib 2.4 juta rakyat Palestin dan protes diadakan di seluruh dunia sebagai solidariti bersama mereka yang di bawah pengeboman dan pengepungan selama lebih daripada lima minggu.

Kira-kira 980 trak yang membawa bantuan kemanusiaan dibenarkan masuk ke Gaza sejak 21 Oktober, menurut agensi kemanusiaan PBB berbanding 500 trak masuk setiap hari sebelum ini.

Perdana Menteri Palestin Mohammad Shtayyeh menyeru Kesatuan Eropah dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk "memberi bantuan payung terjun" ke Gaza.

Bahan api sangat diperlukan, terutamanya untuk penjana hospital, tetapi Israel bimbang bahawa sebarang penghantaran bahan api boleh dialihkan kepada Hamas.

Hampir 1.6 juta orang - kira-kira dua pertiga daripada penduduk Gaza - dipindahkan secara dalaman sejak 7 Oktober, menurut UNRWA.

Beberapa orang dibenarkan meninggalkan wilayah yang dikepung melalui lintasan Rafah yang dikuasai Mesir dan pada hari Isnin lebih 550 warga asing pemegang pasport dan sembilan rakyat Palestin yang cedera cedera dan rakan-rakan berjaya menyeberang.

Tentera Israel berkata ia akan memerhatikan "koridor pemindahan diri" Isnin, membenarkan orang ramai berpindah dari Al-Shifa ke selatan, tetapi mengakui kawasan itu masih menjadi tempat 'pertempuran sengit'.

"Kawasan pertempuran pada masa ini termasuk kawasan sekitar hospital Al-Shifa tetapi bukan hospital itu sendiri", seorang jurucakap IDF memberitahu AFP.

Tentera Israel mendakwa tentera daratnya sudah menghantar 300 liter (80 gelen) bahan api berhampiran hospital untuk tujuan perubatan segera.

Pengarah Al-Shifa Abu Salmiya berkata dia memberitahu pihak berkuasa Israel bahawa dia memerlukan lebih banyak - sekurang-kurangnya 8,000 liter untuk menjalankan penjana utama dan "menyelamatkan ratusan pesakit dan cedera, tetapi mereka enggan."

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 14 November 2023 @ 9:18 AM