WANITA membawa dua bayi ketika melalui lintasan Rafah untuk memasuki Mesir. FOTO AFP
WANITA membawa dua bayi ketika melalui lintasan Rafah untuk memasuki Mesir. FOTO AFP
AFP

Ismailia, Mesir: Lintasan Rafah antara Semenanjung Gaza dan Mesir dibuka semula pada Isnin untuk membenarkan pemindahan warga asing, mereka yang memiliki dua kewarganegaraan dan rakyat Palestin yang cedera, kata kerajaan Hamas dan seorang pegawai Mesir.

Terminal itu dibuka selama tiga hari pada Rabu, Khamis dan Jumaat minggu lalu bagi membolehkan berpuluh-puluh rakyat Palestin yang cedera dan ratusan pemegang pasport asing menyeberang sebelum ia ditutup Sabtu dan Ahad di tengah-tengah pertikaian mengenai laluan ambulans.

Sumber dalam kerajaan Hamas berkata, lintasan itu dibuka semula selepas perjanjian dengan Israel - dijamin dengan pengantaraan oleh Mesir - untuk membenarkan pemindahan 30 orang yang cedera.

Enam ambulans tiba di bahagian Mesir di lintasan itu pada Isnin untuk membawa rakyat Palestin yang cedera ke hospital, kata seorang pegawai sempadan kepada AFP.

Ambulans itu diikuti oleh kumpulan pertama individu yang mempunyai dua kewarganegaraan minggu ini, tambah pegawai Mesir itu.

Rumah Putih pada Ahad mengumumkan lebih 300 rakyat Amerika, penduduk Amerika Syarikat dan keluarga mereka dipindahkan dari Semenanjung Gaza.

Kira-kira 100 warga Britain juga dapat keluar dari Semenanjung Gaza melalui lintasan Rafah, kata kerajaan United Kingdom pada Isnin.

Mesir berkata, ia akan membantu memindahkan kira-kira 7,000 warga asing melalui lintasan itu.

Penutupan dua hari Rafah berlaku selepas serangan maut Israel mengenai ambulans yang menuju ke sempadan, menurut Bulan Sabit Merah Palestin dan kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas.

Menteri Kesihatan Mesir Khaled Abdel Ghaffar berkata, Kaherah "terkejut bahawa ambulans menjadi sasaran sambil membawa kanak-kanak yang cedera... dan wanita."

Tentera Israel berkata, ia menyasarkan ambulans yang digunakan oleh "sel pengganas Hamas."

Kementerian kesihatan di Semenanjung Gaza yang dikendalikan Hamas pada Isnin berkata, angka kematian akibat pengeboman Israel di wilayah Palestin, melebihi 10,000.

Tentera Israel meningkatkan serangan darat mereka di Gaza sebagai sebahagian daripada tindak balas tentera terhadap serangan Hamas 7 Oktober yang menurut pegawai membunuh 1,400 orang, kebanyakannya orang awam, dengan lebih 240 orang dijadikan tebusan.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 7 November 2023 @ 8:26 AM