KEADAAN di Hospital Al-Quds. FOTO Palestine Red Crescent Society/via REUTERS
KEADAAN di Hospital Al-Quds. FOTO Palestine Red Crescent Society/via REUTERS
AFP

Semenanjung Gaza, Palestin: Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin berkata pada Ahad bahawa tentera Israel mengebom berulang kali di sekitar hospital di tengah Gaza, menyebabkan kerosakan dan meletakkan orang awam dalam risiko.

"Tentera Israel dengan sengaja terus melancarkan roket terus berhampiran hospital Al-Quds dengan tujuan memaksa kakitangan perubatan, individu yang kehilangan tempat tinggal dan pesakit untuk mengosongkan hospital," kata organisasi perubatan itu dalam satu kenyataan.

"Ini menyebabkan kerosakan besar kepada hospital dan mendedahkan penduduk dan pesakit kepada bahaya dan sesak nafas," tambah kenyataan itu.

Sebagai tambahan kepada pesakit, Bulan Sabit Merah berkata 14,000 orang yang kehilangan tempat tinggal akibat perang sedang berlindung di hospital.

Pengarah hospital, Bashar Murad memberitahu AFP bahawa pasukan itu dipanggil dua kali pada hari Ahad yang mengarahkan mereka mengosongkan kemudahan itu.

"Kami menerima ancaman keras daripada tentera pendudukan (Israel) untuk segera mengosongkan hospital Al-Quds di Semenanjung Gaza kerana ia akan dibom," kata Murad.

Seorang jurucakap tentera memberitahu AFP panggilan ini adalah "sebahagian daripada panggilan keseluruhan tentera meminta orang ramai untuk menuju ke selatan" Semenanjung Gaza.

Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata laporan ancaman untuk mengosongkan hospital Al-Quds adalah "sangat membimbangkan."

"Kami ulangi - mustahil untuk mengosongkan hospital yang penuh dengan pesakit tanpa membahayakan nyawa mereka," kata Tedros Adhanom Ghebreyesus di X, sebelum ini Twitter.

Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jake Sullivan, ketika ditanya mengenai panggilan telefon yang diterima oleh hospital, memberitahu rancangan CBS "Face the Nation" bahawa dia tidak pernah mendengar panggilan ini.

"Apa yang saya boleh beritahu anda ialah hospital adalah infrastruktur awam yang kritikal. Di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa, hospital tidak boleh menjadi sasaran. Mereka bukan sasaran tentera," kata Sullivan.

Kementerian kesihatan di Gaza yang dikuasai Hamas melaporkan 57 serangan ke atas kemudahan perubatan sejak perang meletus pada 7 Oktober.

Sedozen hospital di Gaza tidak lagi berfungsi dan 116 pekerja kesihatan terbunuh, kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Pertempuran di Gaza berlaku untuk hari ke-23 pada Ahad mengakibatkan sekurang-kurangnya 8,000 rakyat Palestin terbunuh dengan separuhnya adalah kanak-kanak.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 30 Oktober 2023 @ 10:41 AM