KEADAAN kereta api yang bertembung hingga menyebabkan sekurang-kurangnya lapan maut. FOTO Agensi
KEADAAN kereta api yang bertembung hingga menyebabkan sekurang-kurangnya lapan maut. FOTO Agensi
AFP

New Delhi: Sembilan maut manakala 20 cedera pada petang Ahad selepas dua kereta api bertembung di tenggara India, lapor media tempatan.

Nahas itu menyebabkan kereta api tergelincir antara bandar Alamanda dan Kantakapalle di Andhra Pradesh, lapor Press Trust of India.

Kemalangan itu berlaku selepas salah satu kereta api penumpang itu tersalah menghantar isyarat.

Kereta Api Pantai Timur (ECoR) pada Ahad berkata kesilapan manusia mungkin mengakibatkan perlanggaran dua kereta api itu.

Alasan yang mungkin: Kesilapan manusia. Terlebih isyarat (overshooting of the signal) oleh kereta api penumpang Visakhapatnam- Rayagada," kata Ketua Pegawai Perhubungan Awam Biswajit Sahoo kepada wartawan.

Semasa menerangkan istilah 'overshooting', Biswajit berkata ia berlaku apabila kereta api sepatutnya berhenti di lampu merah tetapi ia bergerak.

Perdana Menteri India Narendra Modi menulis di X, (sebelum ini di Twitter) mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa terbabit.

"India mempunyai salah satu rangkaian rel terbesar di dunia dan mengalami beberapa bencana sejak beberapa tahun lalu, yang paling teruk pada 1981 apabila sebuah kereta api tergelincir semasa menyeberangi jambatan di negeri Bihar dan terjunam ke dalam sungai di bawah, mengorbankan kira-kira 800 orang.

Pada bulan Jun, perlanggaran tiga kereta api membunuh hampir 300 orang di Odisha.

Manakala pada Ogos sekurang-kurangnya sembilan orang terbunuh apabila sebuah koc yang diletakkan di selatan India terbakar ketika seorang penumpang cuba membuat teh.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 30 Oktober 2023 @ 8:17 AM