Roket yang dilancarkan dari Gaza. - FOTO AFP
Roket yang dilancarkan dari Gaza. - FOTO AFP
AFP

Semenanjung Gaza: Israel menggempur Semenanjung Gaza yang dikendalikan Hamas dengan serangan udara dan meriam pada Sabtu selepas serangan pada malam tadi mengenai 150 "sasaran bawah tanah".

Tiada angka rasmi diberikan serta-merta, tetapi seorang pegawai pertahanan awam Gaza memberitahu AFP bahawa "sebilangan besar" orang dikhuatiri mati daripada serangan itu.

Israel telah menyerang bahagian darat sejak pejuang Hamas melintasi sempadan dan membunuh 1,400 orang, terutamanya orang awam, dan mengambil lebih 220 tebusan, menurut Israel.

Kementerian kesihatan yang dikawal Hamas mengatakan bahawa lebih 7,300 orang telah terbunuh di Gaza, termasuk kira-kira 3,000 kanak-kanak.

Asap tebal menyelubungi Gaza dan selatan Israel selepas malam pengeboman berat, menurut wartawan AFP.

Lebih banyak serangan udara dan tembakan meriam dilaporkan selepas Subuh tetapi kurang sengit berbanding pada waktu malam.

Pegawai pertahanan awam Gaza memberitahu AFP: "Terdapat sejumlah besar syahid dan sejumlah besar yang terselamat di bawah runtuhan, dan kami tidak dapat menghubungi mereka," kata pegawai itu.

Penduduk memberitahu AFP Hospital Indonesia di Beit Lahia telah rosak akibat peluru kereta kebal dan terdapat kerosakan besar di sekitar hospital Al-Shifa, hospital terbesar di Gaza di mana beribu-ribu orang telah berlindung.

Tentera Israel mendakwa bahawa pejuang Hamas menggunakan hospital di Gaza untuk "melancarkan perang" terhadap Israel.

Paramedik berkata, ramai orang dikhuatiri maut selepas blok apartmen dan rumah berdekatan musnah pada waktu subuh di kem Beach.

.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 28 Oktober 2023 @ 4:16 PM