WARTAWAN memantau sekitar lokasi Hospital Al-Ahli yang dibom tentera rejim Zionis, 18 Oktober lalu. FOTO Reuters
WARTAWAN memantau sekitar lokasi Hospital Al-Ahli yang dibom tentera rejim Zionis, 18 Oktober lalu. FOTO Reuters
Bernama-Wafa

Geneva: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Sabtu menyuarakan kebimbangan terhadap amaran Israel supaya mengosongkan Hospital Al-Quds yang terletak di utara Semenanjung Gaza.

"Selain menempatkan pesakit dan petugas kesihatan, ratusan lagi yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak sedang berlindung di kawasan hospital itu...," kata WHO menerusi catatan di X, lapor Agensi Berita WAFA.

Selain itu, Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus turut melahirkan kebimbangan beliau mengenai ancaman Israel itu, menerusi catatan di akaun X beliau.

"Seperti yang WHO telah tegaskan berulang kali, mustahil untuk petugas di hospital yang sesak itu mampu untuk memindahkan pesakit dengan selamat.

"Mereka (petugas) mesti dibenarkan melaksanakan fungsi mereka untuk menyelamatkan nyawa. Mereka mesti dilindungi, " tegas beliau.

Terdahulu, Menteri Kesihatan Palestin Mai Alkaila merayu masyarakat antarabangsa dan semua pertubuhan hak asasi manusia untuk campur tangan dan melindungi Hospital Al Quds di Gaza daripada ancaman serangan Israel.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 21 Oktober 2023 @ 5:41 PM