ORANG ramai berdiri berhampiran sebuah masjid yang musnah susulan serangan udara Israel di Gaza. FOTO AFP
ORANG ramai berdiri berhampiran sebuah masjid yang musnah susulan serangan udara Israel di Gaza. FOTO AFP
AFP

Baitulmaqdis: Serangan udara Israel dan tembakan meriam di lebih 500 sasaran milik Hamas dan kumpulan pejuang Jihad Islam di Semenanjung Gaza semalaman, kata tentera Israel pada Isnin.

"Semalaman IDF (Pasukan Pertahanan Israel) jet pejuang, helikopter, pesawat dan artileri menyerang lebih 500 Hamas dan sasaran pejuang Jihad Islam di Semenanjung Gaza," kata tentera dalam satu kenyataan.

Kepulan asap tebal berkepul dari kawasan Palestin ketika serangan berterusan pada awal pagi, lapor seorang wartawan AFP.

Serangan Israel melanda banyak bangunan bertingkat, termasuk rumah Rawhi Mushtaha, seorang anggota biro politik Hamas, kata tentera Israel.

Kediaman itu mengandungi "pusat perintah pejuang Hamas yang mana dia membantu mengarahkan penyusupan ke Israel", katanya.

Dua "aset operasi" Hamas turut disasarkan, termasuk satu terletak di sebuah masjid, kata tentera, sambil menambah sasaran milik Jihad Islam turut menjadi sasaran.

Terdahulu pada Sabtu, Hamas, yang mengawal Semenanjung Gaza, melancarkan serangan mengejut ke atas Israel yang setakat ini membunuh lebih 700 orang Israel.

Sebagai tindak balas, Israel melakukan serangan udara berterusan di Semenanjung Gaza. Ia mengorbankan 413 warga Palestin.

Dalam pada itu, Jurucakap Pasukan Pertahanan Israel (IDF) Leftenan Kolonel Jonathan Conricus menganggarkan kira-kira 1,000 pejuang Palestin mengambil bahagian dalam serangan Hamas pada Sabtu.

Kira-kira 100,000 tentera simpanan Israel dikerahkan ke selatan ketika IDF bertempur untuk mengusir pejuang Hamas dari wilayah Israel, katanya, sambil menambah bahawa "jumlah yang sangat besar" orang awam dan tentera Israel ditahan di Gaza.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 9 Oktober 2023 @ 2:38 PM