Kebakaran di Ogan Ilir, Sumatera, Indonesia. - FOTO Reuters
Kebakaran di Ogan Ilir, Sumatera, Indonesia. - FOTO Reuters
AFP

Singapura: Kualiti udara di beberapa bahagian Singapura mencecah paras tidak sihat pada Sabtu apabila angin membawa jerebu daripada kebakaran hutan Indonesia ke bandar itu, kata agensi alam sekitarnya.

Musim kemarau yang berpanjangan telah membawa kepada risiko kebakaran hutan yang lebih tinggi di pulau-pulau utama Indonesia, mencetuskan kebimbangan berulangnya kebakaran yang menjejaskan kualiti udara di negara jiran Malaysia dan Singapura sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Agensi Alam Sekitar Kebangsaan Singapura (NEA) berkata indeks piawaian pencemar (PSI) melepasi paras tidak sihat iaitu 100 pada Sabtu, mencecah 111 di pinggir timur dan 102 di pusat pulau itu sebelum tengah hari.

Pada paras PSI antara 100 dan 200, penduduk dinasihatkan untuk "mengurangkan senaman fizikal luar yang berpanjangan", menurut garis panduan NEA.

Bagaimanapun, orang ramai masih dilihat berjoging dan berbasikal di satu taman di bandar itu.

Agensi itu berkata semalam, jumlah "titik panas" kebakaran di pulau Sumatera Indonesia yang berhampiran telah meningkat kepada 212, meningkat daripada 65 pada Khamis dan 15 pada Rabu.

"Kepulan asap dan jerebu diperhatikan daripada imej satelit di selatan dan tengah Sumatera. Peralihan singkat arah angin meniup sebahagian daripada jerebu yang lebih ringan ke arah Singapura dan menyebabkan kemerosotan kualiti udara," katanya.

Malaysia juga turut terjejas, dengan pegawai tertinggi alam sekitar negara itu minggu lalu menyalahkan kebakaran hutan Indonesia sebagai punca jerebu.

Menteri alam sekitar Indonesia, bagaimanapun, menafikan sebarang jerebu rentas sempadan.

Kebakaran di Indonesia berlaku setiap tahun pada musim kemarau tetapi ini adalah kali pertama sejak September 2019 yang menyebabkan PSI mencapai tahap tidak sihat di Singapura.

Kebakaran pada 2015 adalah antara yang paling maut dalam rekod, menyebabkan Asia Tenggara diselubungi asap toksik selama berminggu-minggu.

Pada tahun itu, PSI Singapura melepasi ambang 300 ke tahap yang dianggap "berbahaya".

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 7 Oktober 2023 @ 4:00 PM