FOTO HIASAN
FOTO HIASAN
AFP

Baitulmaqdis: Israel pada Ahad mengebumikan tiga askarnya yang terbunuh dalam pertempuran di sempadannya dengan Mesir dan mengumumkan siasatan "menyeluruh dan menyeluruh" terhadap kematian itu.

Mesir menyalahkan pertempuran maut di padang pasir Negev ke atas seorang anggota pasukan keselamatannya yang turut terbunuh, mengatakan lelaki itu menyeberangi sempadan untuk mengejar pengedar dadah apabila dia bertemu dengan tentera Israel.

Tentera Israel berkata, seorang "penyerang" Mesir menembak mati dua askar di sebuah pos di sempadan. Penemuan mayat mereka mencetuskan pemburuan di mana askar ketiga serta penyerang yang disyaki juga ditemukan maut.

Kawasan sempadan Israel dengan Mesir tidak sering dicemari oleh keganasan sejak Mesir menjadi negara Arab pertama yang berdamai dengan Israel berikutan perjanjian Kem David pada 1978.

Ketika Israel meratapi mereka yang terbunuh pada hari sebelumnya, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berkata, ia menghantar Mesir "mesej yang jelas", bercakap pada pembukaan mesyuarat kabinet pada hari Ahad.

"Kami menjangkakan siasatan bersama akan menyeluruh dan menyeluruh," katanya.

"Ini adalah sebahagian daripada kerjasama keselamatan penting antara kami, yang memberi manfaat kepada kedua-dua negara selama ini."

Dua tentera Israel yang mayat mereka ditemukan awal Sabtu di pos pengawal berhampiran pangkalan tentera Harif itu dikenali sebagai Lia Ben Nun, 19, dan Ori Izhak Iluz, 20.

Seorang lagi, Ohad Dahan, juga 20, ditemukan terbunuh pada Sabtu, kata tentera.

Seorang askar Israel keempat, seorang pegawai tidak bertauliah, cedera ringan, tambahnya.

Media Israel menimbulkan persoalan mengenai tembakan itu, terutamanya bagaimana penyerang - yang belum dikenal pasti - berjaya melepasi halangan tinggi yang berjalan di sepanjang sempadan.

Pada Ahad, pegawai tentera Mesir dan wakil kementerian pertahanan tiba di Israel dan memulakan penyiasatan bersama mengenai kejadian itu, sumber yang rapat dengan siasatan memberitahu AFP.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 5 Jun 2023 @ 8:12 AM