Seorang wanita berjalan dengan menutup wajahnya yang terkena cahaya matahari di Hanoi. - FOTO AFP
Seorang wanita berjalan dengan menutup wajahnya yang terkena cahaya matahari di Hanoi. - FOTO AFP
AFP

Hanoi: Vietnam telah melaporkan rekod suhu tertinggi, dengan pakar iklim memberi amaran kejadian cuaca ekstrem seperti itu akan berterusan.

Saintis negara itu telah memberi amaran bahawa pemanasan global memburukkan lagi keadaan cuaca, dengan wilayah itu dilanda gelombang panas pada April -- apabila negara jiran turut mencatatkan rekod suhu tinggi.

Suhu 44.1 darjah Celsius dicatatkan di Vietnam pada Sabtu, kata Pusat Ramalan Meteorologi Hidro Kebangsaan, memecahkan rekod 2019 pada suhu 43.4 darjah Celsius.

Petani Nguyen Thi Lan memberitahu AFP bahawa suhu di tengah bandar Danang semakin panas, memaksa pekerja bermula lebih awal dari sebelumnya.

"Kami terpaksa selesai sebelum jam 10 pagi untuk mengelakkan panas," katanya.

Lan berkata, menurut peramal cuaca suhu telah meningkat kepada hampir 40 darjah Celsius.

"Tetapi pada waktu makan tengah hari, saya rasa ia lebih panas."

Cuaca Vietnam berbeza dari utara ke selatan, tetapi seluruh negara kini memasuki bulan musim panas yang paling panas.

Rekod suhu diukur di dalam rumah di stesen Hoi Xuan di utara wilayah Thanh Hoa. Ia mengatasi paras tertinggi sebelumnya iaitu 43.4 darjah Celsius, yang direkodkan pada April 2019 di Daerah Huong Khe di tengah Wilayah Ha Tinh.

"Ini adalah rekod yang membimbangkan dalam konteks perubahan iklim dan pemanasan global," pakar perubahan iklim Nguyen Ngoc Huy memberitahu AFP dari ibu negara Hanoi.

"Saya percaya rekod ini akan berulang berkali-kali. Ia mengesahkan bahawa model iklim ekstrem terbukti benar," katanya.

Di seluruh negara, pakar cuaca dan pihak berkuasa telah memberi amaran kepada penduduk untuk kekal di dalam rumah.

Danang telah meminta kementerian industri dan elektrik Vietnam untuk "bekerjasama menangani panas secara berkesan, kemungkinan kemarau, kekurangan air," menurut media kerajaan.

Pegawai juga telah memberitahu syarikat bekalan air di bandar itu untuk memastikan terdapat "bekalan air untuk kegunaan domestik" yang mencukupi.

Pada tengah hari Sabtu, pusat bandar Hanoi hampir kosong kerana ramai yang tinggal di dalam rumah untuk mengelak cahaya matahari.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 7 Mei 2023 @ 4:21 PM