PASANGAN warga emas dilihat berjalan di sepanjang Tol Cisumdawu di Jawa Barat, Indonesia. FOTO Instagram @polressumedang
PASANGAN warga emas dilihat berjalan di sepanjang Tol Cisumdawu di Jawa Barat, Indonesia. FOTO Instagram @polressumedang
Agensi

Jakarta: Suami isteri warga emas berazam untuk bertemu semula dengan keluarga pada Hari Raya Aidilfitri, baru-baru ini, berjalan kaki selama empat jam kerana tidak mampu menaiki pengangkutan awam.

Pasangan itu di Indonesia merancang untuk melakukan perjalanan sejauh 17.5 kilometer dari rumah mereka di Jatihurip, Sumedang Utara ke Rancakalong, dengan berjalan kaki.

Kisah keazaman mereka untuk melihat orang tersayang menjadi tular selepas satu video dimuat naik polis Sumedang di Instagram @polressumedang pada 26 April lalu.

Dalam video itu, polis yang bertugas di sepanjang Tol Cisumdawu di Jawa Barat menyedari pasangan warga emas itu berjalan dan mendekati mereka untuk mengetahui kisah mereka.

Ternyata pasangan itu cuba menziarahi anak dan cucu mereka di Rancakalong.

Apabila polis menghampiri mereka, pasangan itu berkongsi cerita menarik hati mereka mengenai mengapa mereka berada di lebuh raya dengan berjalan kaki.

Ternyata pasangan itu cuba menziarahi anak dan cucu mereka di Rancakalong.

"Kami amat merindui cucu-cucu kami sehingga kami mengambil keputusan untuk menziarahi mereka semasa sambutan Aidilfitri, walaupun kami tidak mempunyai wang yang mencukupi," kata nenek itu kepada polis.

Anggota polis yang terharu dengan kesungguhan pasangan itu meminta mereka berehat dahulu dan kemudian memberikan wang tunai untuk perbelanjaan perjalanan mereka.

Nenek itu melahirkan rasa syukur selepas menerima wang berkenaan.

Polis kemudian mengiringi mereka ke perhentian pengangkutan awam.

Video tersebut menimbulkan pelbagai perasaan dalam kalangan netizen.

"Ya Allah (Ya Allah), saya menangis menonton video ini. Keperitan dan kerinduan ibu bapa terhadap anak-anak mereka hampir tidak tertanggung," kata seorang netizen.

Netizen lain turut berasa lega dan gembira kerana pihak polis membantu pasangan itu dengan menyediakan perbelanjaan perjalanan yang diperlukan untuk bertemu semula dengan orang tersayang.

"Terima kasih banyak-banyak pegawai. Semoga anda semua dikurniakan ganjaran yang berlipat ganda oleh Allah," komen netizen lain.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 29 April 2023 @ 2:44 PM