UMAT Islam di Masjidilharam. FOTO AFP
UMAT Islam di Masjidilharam. FOTO AFP
Agensi

Makkah: Sejumlah 43 juta umat Islam menunaikan solat di dua masjid paling suci, di Arab Saudi, sepanjang 20 hari pertama Ramadan.

Bulan Ramadan bermula pada 23 Mac lalu.

Gulf News melaporkan, Ketua Presidensi Umum bagi Hal Ehwal Masjidilharam dan Masjid Nabawi, Sheikh Abdul Rahman Al Sudais berkata, lebih 22 juta umat Islam lelaki dan wanita bersolat di Masjidilharam pada dua pertiga pertama bulan Ramadan.

"Pihak presiden menyediakan Masjidilharam dengan pelan operasi bagi memastikan keselesaan jemaah umrah, jemaah solat dan pengunjung," tambahnya.

Ramadan biasanya menandakan musim kemuncak umrah di Masjidilharam yang menempatkan Kaabah.

Kira-kira 1.4 juta jemaah dan jemaah berkumpul di Masjidilharam pada Khamis lalu.

Lebih 21 juta jemaah menunaikan solat di Masjid Nabawi pada 20 hari pertama Ramadan, meningkat 49 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu, kata Al Sudais.

Angka itu meningkat kepada lebih 169 juta jumlah keseluruhan jemaah yang menunaikan solat di tapak suci itu sejak awal Muharam, bulan pertama dalam kalendar Islam, menurut pegawai itu.

Masjid Nabawi menempatkan Rawda Al Sharifa di mana terletaknya makam Nabi Muhammad SAW.

Lebih satu juta umat Islam dijangka mengunjungi Al Rawda Al Sharifa pada Ramadan.

Masa yang khusus dan berasingan ditetapkan untuk pelawat lelaki dan perempuan.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Arab Saudi memperkenalkan beberapa siri kemudahan untuk umat Islam di luar negara untuk menunaikan umrah dan melawat Masjid Nabawi.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 15 April 2023 @ 11:29 AM