Ibu bapa bayi berusia enam bulan yang memerlukan pembedahan jantung segera. - FOTO AP
Ibu bapa bayi berusia enam bulan yang memerlukan pembedahan jantung segera. - FOTO AP
AFP

Wellington: Mahkamah New Zealand hari ini mengambil hak penjagaan sementara seorang bayi yang sakit, yang ibu bapanya menghalang pembedahan jantung untuk menyelamatkan nyawanya kerana penderma darah yang mungkin berpotensi diberi vaksin Covid-19.

Mahkamah Tinggi Auckland memerintahkan 'Baby W' yang berusia enam bulan diletakkan di bawah jagaan separa - membenarkan pembedahan segera untuk membetulkan gangguan jantung yang dikenali sebagai stenosis injap pulmonari diteruskan.

Ibu bapa bayi itu telah menghalang prosedur itu atas alasan bahawa mana-mana darah yang dipindahkan mungkin datang daripada penderma yang dicucuk dengan vaksin mRNA.

"Isu utama ialah sama ada rawatan yang dicadangkan adalah demi kepentingan terbaik (bayi)," kata mahkamah dalam satu kenyataan.

Kanak-kanak itu kini berada di bawah 'penjagaan Mahkamah' sehingga 'selesai pembedahannya' dan pemulihan, selewat-lewatnya pada akhir Januari.

Ibu bapa akan kekal sebagai penjaga 'untuk semua tujuan lain', dan akan 'dimaklumkan pada setiap masa yang munasabah mengenai sifat dan perkembangan keadaan dan rawatan Baby W', kata keputusan itu.

Pihak berkuasa kesihatan menolak permintaan ibu bapa bayi itu yang mahukan darah dari mereka yang tidak divaksin dengan menyatakan ia adalah tidak praktikal dan tidak perlu.

Perkhidmatan darah New Zealand tidak pernah membezakan darah yang diderma individu penerima vaksin Covid-19 atau tidak, memandangkan tiada risiko tambahan bagi penderma yang sudah menerima vaksin berkenaan.

Kes itu telah mencengkam New Zealand dan menggariskan potensi maklumat salah vaksin.

Jurucakap Kesihatan New Zealand, Mike Shepherd berkata ia adalah 'situasi yang sukar untuk semua yang terbabit'.

"Keputusan untuk membuat permohonan seperti ini kepada mahkamah sentiasa dibuat dengan mengambil kira kepentingan terbaik kanak-kanak itu."

Bayi itu sedang dirawat di Hospital Kanak-kanak Starship Auckland.

Selepas keputusan itu, juru kempen antivaksin yang lantang, Liz Gunn memberitahu sekumpulan kecil penyokong untuk menekan Perdana Menteri, Jacinda Ardern supaya membalikkan keputusan itu dengan apa juga cara.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 7 Disember 2022 @ 6:22 PM