Kakitangan kesihatan melakukan rondaan di kawasan yang dikenakan perintah berkurung. - FOTO AFP
Kakitangan kesihatan melakukan rondaan di kawasan yang dikenakan perintah berkurung. - FOTO AFP
AFP

Beijing: China melaporkan kematian pertamanya akibat Covid-19 dalam tempoh enam bulan pada Ahad ketika ia berdepan peningkatan kes baharu walaupun terdapat langkah ketat untuk menghapuskan jangkitan.

Pada Ahad, pegawai perbandaran mengumumkan seorang lelaki berusia 87 tahun telah meninggal dunia di Beijing kerana Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan berkata ia telah merekodkan lebih 24,000 jangkitan di seluruh negara dalam tempoh 24 jam sebelumnya.

Walaupun jumlahnya agak rendah berbanding negara lain, lonjakan baru-baru ini ketara di China selepas beberapa bulan kes diumumkan.

Pada 11 November, Beijing secara tiba-tiba mengisytiharkan pelonggaran kawalan koronavirus yang paling ketara setakat ini, termasuk pengurangan masa kuarantin untuk ketibaan antarabangsa.

Tetapi kelonggaran terhad itu tidak mengabaikan pendekatan "sifar-Covid", walaupun ia telah merosakkan kesan sosial dan ekonomi yang besar.

Menurut CCTV yang dikendalikan kerajaan, kematian Covid-19 Sabtu lalu adalah yang pertama diumumkan sejak Mei -- membabitkan kes ringan, tetapi keadaan lelaki warga emas itu bertambah teruk selepas jangkitan.

Beijing, di mana 621 kes harian dilaporkan pada Ahad, telah melaksanakan perintah berkurung penduduk di rumah mereka dan mengarahkan yang lain ke pusat kuarantin.

Tidak seperti semasa wabak sebelumnya di ibu negara, bagaimanapun, pegawai nampaknya mengelak daripada mengenakan sekatan yang lebih keras kepada orang ramai yang keletihan dengan langkah-langkah Covid-19 yang sangat ketat.

Di hab pembuatan selatan Guangzhou, salah satu titik panas wabak semasa, penunjuk perasaan berang kerana penutupan yang diperbaharui bertempur dengan polis minggu lalu.

Kota besar itu melaporkan lebih 8,000 kes harian pad Ahad, mendorong pegawai untuk melancarkan saringan am di daerah tengah Haizhu, yang menempatkan kira-kira 1.8 juta orang.

Sebagai tanda bahawa pembukaan semula China mungkin masih dihalang, orang ramai telah digesa untuk mengelakkan perjalanan "tidak penting" di sekitar ibu kota untuk mengelakkan penyebaran virus.

Beberapa pusat beli-belah terbesar di Beijing ditutup, manakala yang lain mengurangkan waktu operasi atau mengharamkan perkhidmatan meja di restoran.

Beberapa pejabat di hab perniagaan dan diplomatik Daerah Chaoyang meminta syarikat memberitahu pekerja mereka untuk bekerja dari rumah.

Beberapa taman, dewan sukan dan gimnasium juga telah ditutup.

Sekolah Antarabangsa Perancis di Beijing memberitahu, ibu bapa telah diarahkan "untuk beralih kepada pembelajaran jarak jauh", menurut e-mel yang diperoleh AFP.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 20 November 2022 @ 4:06 PM