Kakitangan kesihatan membantu orang awam menggunakan kod QR untuk ujian Covid-19 di Beijing, China. - FOTO Reuters
Kakitangan kesihatan membantu orang awam menggunakan kod QR untuk ujian Covid-19 di Beijing, China. - FOTO Reuters
AFP

Beijing: China mengumumkan kelonggaran beberapa sekatan Covid-19 yang tegas pada Jumaat, sehari selepas pihak berkuasa berikrar untuk berpegang kepada pendekatan sifar toleransi walaupun kesan ekonomi semakin meningkat.

Negara ini merupakan ekonomi utama terakhir yang melaksanakan strategi penghapusan wabak Covid-19 melalui gabungan penutupan segera, ujian besar-besaran dan kuarantin yang panjang.

Pemimpin tertinggi telah berjanji untuk berpegang pada dasar itu, yang telah memaksa penutupan perniagaan, mengganggu rantaian bekalan antarabangsa dan membebankan pertumbuhan.

Tetapi notis daripada agensi kawalan penyakit negara itu pada Jumaat berkata Jawatankuasa Tetap Politburo -- tujuh kuasa tertinggi di China -- bermesyuarat pada Khamis untuk memberi kelonggaran terhad.

Menurut notis itu, tempoh kuarantin bagi pengembara masuk akan dipendekkan daripada 10 hari kepada lapan, terdiri daripada lima hari di pusat pengasingan negeri dan tiga hari di rumah.

Ia berkata, pelancong hanya perlu menunjukkan satu ujian negatif dalam tempoh 48 jam selepas menaiki penerbangan ke China, pengurangan daripada dua ujian.

Peraturan baharu itu memilih "kakitangan perniagaan penting" dan "kumpulan sukan" sebagai contoh kumpulan istimewa yang dibenarkan untuk melangkau kuarantin selagi mereka kekal dalam "gelung tertutup" yang selamat daripada virus sepanjang tempoh penginapan mereka.

Notis itu mengatakan bahawa mekanisme yang dipanggil "pemutus litar" pada penerbangan masuk akan dimansuhkan, menamatkan dasar yang menyaksikan pembatalan sementara laluan penerbangan jika sebahagian penumpang tertentu diuji positif.

Kini ia memansuhkan keperluan untuk mengenal pasti dan mengasingkan "kontak rapat kedua" -- mereka yang mungkin telah bersentuhan dengan orang yang dijangkiti.

Sistem risiko Covid-19 domestik telah dikurangkan daripada tiga peringkat kepada dua, dengan kawasan dilabel sama ada "berisiko tinggi" dan tertakluk kepada sekatan, atau "berisiko rendah" dengan sekatan minimum.

Orang yang melakukan perjalanan dari kawasan berisiko tinggi ke rendah akan dikehendaki menjalani pengasingan tujuh hari di rumah, bukannya tinggal di kemudahan berpusat.

Sesuatu tempat akan ditakrifkan sebagai "berisiko rendah" jika mereka mencatatkan sifar jangkitan baharu selama lima hari berturut-turut.

Pekerja dalam persekitaran "gelung tertutup" di mana pendedahan kepada Covid-19 adalah lebih tinggi -- seperti kru kabin, kakitangan lapangan terbang dan kakitangan hotel kuarantin -- akan menjalani kuarantin yang dipendekkan, kata notis itu.

Kementerian luar China pada Jumaat memperkecilkan kelonggaran sekatan, menekankan bahawa wabak domestik masih "teruk".

"China telah memperkenalkan langkah-langkah ini untuk menjadikan pencegahan dan kawalan kita lebih saintifik dan tepat. Ini tidak bermakna kita telah mengendurkan pembendungan atau menyerah sama sekali," kata jurucakap Zhao Lijian pada taklimat rutin.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 11 November 2022 @ 5:53 PM