Kematian Shinzo Abe mengejutkan warga Jepun. - FOTO AFP
Kematian Shinzo Abe mengejutkan warga Jepun. - FOTO AFP
AFP

Tokyo: Jepun dijangka membelanjakan kira-kira 1.7 bilion yen (RM54 juta) untuk pengebumian negara bagi bekas perdana menteri Shinzo Abe yang dibunuh, kata kerajaan pada Selasa, walaupun terdapat kontroversi mengenai rancangan itu.

Abe ditembak mati semasa kempen pada Julai, dan kerajaan menjangkakan berpuluh-puluh ketua negara dan bekas ketua negara untuk menyampaikan ucapan takziah pada perkhidmatan pada 27 September di Tokyo.

Tetapi tinjauan baru-baru ini menunjukkan kira-kira separuh daripada pengundi Jepun menentang acara yang dibiayai secara terbuka itu.

Keselamatan dijangka menelan kos sekitar 800 juta yen, dengan 600 juta lagi akan dibelanjakan untuk mengacara dan 250 juta untuk majlis itu, kata jurucakap tertinggi kerajaan Hirozaku Matsuno pada Selasa.

"Delegasi asing dari lebih 190 negara dan wilayah berkemungkinan akan mengambil bahagian," katanya kepada pemberita pada taklimat biasa.

Pengebumian itu akan diadakan di Nippon Budokan di Tokyo, sebuah tempat yang digunakan untuk konsert dan acara sukan yang turut menjadi tuan rumah pengebumian negara terakhir Jepun untuk bekas perdana menteri pada 1967.

Perdana Menteri Fumio Kishida berkata pencapaian domestik dan antarabangsa Abe, perdana menteri paling lama berkhidmat di negara itu, menjadikan upacara kenegaraan sesuai diadakan.

Tetapi pengebumian negeri untuk bekas ahli politik jarang berlaku di Jepun, dan tinjauan hujung minggu yang diterbitkan oleh akhbar Yomiuri Shimbun mendapati bahawa 56 peratus pengundi menentang acara itu, berbanding 38 peratus menyokong.

Tinjauan pendapat baru-baru ini menunjukkan tahap bantahan yang sama, dan Kishida berkata beliau bersedia untuk menjawab soalan mengenai isu itu di parlimen.

Satu pengebumian peribadi kecil untuk Abe diadakan di sebuah kuil di Tokyo sejurus selepas kematiannya, dengan beribu-ribu orang berkumpul di luar untuk meletakkan bunga dan memberi penghormatan.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 6 September 2022 @ 5:04 PM