FOTO HIASAN EPA
FOTO HIASAN EPA
Reuters

Baitulmaqdis: Menteri kerjasama serantau Israel berkata pada Khamis bahawa beliau telah meminta Arab Saudi untuk menerima penerbangan terus dari Tel Aviv untuk jemaah haji Islam, menunjukkan kemungkinan kerjasama baharu di Riyadh menjelang lawatan minggu depan oleh Presiden Amerika Syarikat Joe Biden.

Pegawai Israel juga telah mendapatkan kebenaran yang diperluaskan untuk syarikat penerbangan mereka untuk terbang di atas tanah Saudi ke destinasi Asia.

Arab Saudi, tempat kelahiran Islam, tidak mengiktiraf Israel dan tidak mengatakan apa-apa mengenai kemungkinan perkembangan dua hala semasa lawatan Biden. Israel juga telah mengelak daripada menarik hubungan sedemikian.

Tetapi Menteri Kerjasama Serantau Israel Esawi Freij berkata Israel telah berusaha untuk membawa apa yang disifatkannya hubungan "di bawah kaunter" antara negara - kebanyakannya berdasarkan kepentingan komersial dan berkongsi kebimbangan mengenai Iran.

"Saya mahu melihat hari di mana saya boleh berlepas dari Ben-Gurion (lapangan terbang berhampiran Tel Aviv) ke Jeddah untuk menunaikan kewajipan agama saya" iaitu ziarah ke Mekah, kata Freij, ahli minoriti Islam 18 peratus di Israel.

"Saya membawa perkara ini dengan Arab Saudi dan saya sangat berharap hari itu akan tiba," katanya kepada Radio Tentera Israel, tanpa menjelaskan di mana atau bila perbincangan sedemikian berlaku.

Arab Saudi telah lama menerima jemaah Islam dari Israel, tetapi mereka mesti melalui negara ketiga. Ia menyebabkan jemaah perlu mengeluarkan kos sekitar AS$11,500 (RM50,916) untuk penginapan selama seminggu, kata Freij.

Jemaah haji dari negara rantau Arab membayar kira-kira separuh daripada itu.

Apabila Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain menjalin hubungan dengan Israel pada 2020, Riyadh memberi isyarat persetujuannya dengan menyediakan koridor udara Saudi untuk pesawat Israel menuju ke negara-negara Teluk tersebut.

"Kami sedang berbincang untuk mendapatkan hak penerbangan umum (Saudi) untuk destinasi selain Dubai, Abu Dhabi atau Manama. Ini akan menjimatkan masa yang ketara untuk sampai ke destinasi Asia, contohnya," kata seorang pegawai Israel kepada Reuters.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 7 Julai 2022 @ 7:30 PM