Foto hiasan
Foto hiasan
AFP

Riyadh: Pihak berkuasa Arab Saudi mendakwa mereka berjaya memintas tiga peluru berpandu yang ditembak dari negara jiran, Yaman dengan menyasarkan wilayah timur serta bandar Najran dan selatan Jazan di sini.

Gabungan pimpinan Arab Saudi yang memerangi pemberontak Huthi di Yaman mengatakan kepada AFP, pihaknya memintas serangan peluru berpandu bersama tiga dron.

"Televisyen Al-Ekhbariya yang dikendalikan oleh kerajaan juga melaporkan pemintas itu, memetik gabungan itu mengatakan akan mengambil 'langkah ketat' untuk melindungi orang awam.

Serangan itu berlaku empat hari selepas sebuah dron menyerang Lapangan Terbang Antarabangsa Abha, mencederakan lapan orang dan merosakkan sebuah pesawat awam.

Ia juga berlaku beberapa jam sebelum Hans Grundberg, utusan baru Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk Yaman secara rasmi memikul tugasnya pada hari ini.

Timur Arab Saudi adalah kawasan bagi pengeluar minyak utama.

Serangan pada September 2019 menghentikan sementara separuh produksi minyak kerajaan.

Arab Saudi campur tangan dalam perang Yaman sejak 2015, tidak lama selepas Huthis merebut Sanaa.

Pemberontak sekutu Iran berulang kali menyasarkan kerajaan dalam serangan rentas sempadan.

Pada Ogos lalu, pemberontak meningkatkan serangannya menggunakan dron dan peluru berpandu.

Konflik di Yaman sudah meragut puluhan ribu nyawa dan kehilangan jutaan orang, menyebabkan PBB menyatakan ia sebagai krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

Ketika PBB mendesak peperangan itu dihentikan, Huthis pula menuntut pembukaan semula Lapangan Terbang Sanaa yang ditutup di bawah sekatan Arab Saudi sejak 2016, sebelum gencatan senjata atau rundingan dapat dilakukan.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 5 September 2021 @ 10:31 AM