MOH Singapura tidak akan mendedahkan maklumat mengenai kes baru Covid-19.
MOH Singapura tidak akan mendedahkan maklumat mengenai kes baru Covid-19.
Agensi

Singapura: Kementerian Kesihatan (MOH) Singapura tidak akan mendedahkan maklumat mengenai kes baru Covid-19 yang dikesan dalam komuniti selepas negara ini menuju ke fasa baru bagi menangani pandemik ini.

MOH dalam satu kenyataan berkata, maklumat mengenai umur dan pekerjaan pesakit serta tempat yang dikunjungi dan tarikh mereka diuji positif, tidak akan diberikan.

Sebaliknya, maklumat harian terkini oleh MOH akan merangkumi kemajuan dalam skim vaksin di negara ini, termasuk jumlah kes harian.

Ia juga akan memberikan perincian jumlah individu yang mengalami gejala teruk, dan status vaksinasi mereka.

Berita Harian Singapura melaporkan, keputusan itu dibuat oleh pasukan bertindak antara kementerian (MTF) untuk mengatasi pandemik ini.

MOH berkata, ia akan "memberikan lebih banyak tumpuan untuk mencegah penularan virus, memvaksinasi penduduk dan memulakan proses untuk beralih ke norma baru" ketika negara ini menuju ke fasa baru dalam perjuangannya menentang Covid-19.

"Selain jumlah harian, kami akan memberikan maklumat mengenai trend setempat utama, kelompok yang diperhatikan, kemajuan vaksin dan jumlah orang yang mengalami sebarang bentuk penyakit teruk," kata kenyataan itu.

Sebanyak 3.28 juta individu di Singapura telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin sejak 30 Disember tahun lalu, dengan sekitar 5.38 juta dos telah diberikan setakat ini.

Ini bermakna bahawa 57.5 peratus penduduk Singapura telah menerima satu dos vaksin sementara 36.8 peratus - sekitar 2.1 juta orang - telah melengkapkan dua dos vaksin.

Setakat tengah hari semalam, seramai 49,445 telah menerima suntikan pertama vaksin Covid-19 sementara 5,298 diberikan suntikan kedua di bawah program vaksin kebangsaan.

Dalam kenyataan MOH, ia membuktikan bahawa vaksin dapat membantu mencegah gejala serius bagi mereka yang telah dijangkiti.

Sepanjang 28 hari pada bulan Jun, sebanyak 23 kes tempatan memerlukan oksigen, dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU), atau meninggal dunia.

Daripada jumlah itu, 20 orang tidah divaksin sementara dua lagi hanya divaksin dengan satu dos.

Semalam, seramai 129 pesakit Covid-19 telah dimasukkan ke hospital.

Sebahagian besar antara mereka dalam keadaan baik dan dalam pemerhatian.

Terdapat tiga pesakit dalam keadaan kritikal di ICU di mana mereka berusia lebih 60 tahun dan tidak divaksin.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 30 Jun 2021 @ 9:53 PM