Gambar hiasan
Gambar hiasan
Agensi

Washington: Undang-undang baharu ditandatangani oleh Presiden Amerika Syarikat Joe Biden yang boleh membawa kepada pengharaman TikTok tahun depan adalah tidak berperlembagaan dan harus dibatalkan.

Memetik laporan CBS News, platform media sosial itu didakwa dalam proses pemfailan undang-undang baharu pada Khamis.

TikTok yang dimiliki oleh syarikat China ByteDance, berkata bahawa larangan itu berpotensi meningkatkan penyingkiran radikal dari Amerika Syarikat (AS) yang menyokong internet terbuka.

Bantahan itu dibuat selepas Biden menandatangani undang-undang pada April lalu yang memerlukan memerlukan ByteDance sama ada melupuskan perniagaan atau menghadapi larangan platform di AS.

Pemilikan ByteDance terhadap TikTok boleh menjejaskan data peribadi berjuta-juta rakyat Amerika yang menggunakan aplikasi itu, kata penggubal undang-undang dalam menghujahkan langkah itu.

Taklimat undang-undang, yang difailkan bagi pihak TikTok serta pengguna TikTok dan pencipta kandungan, berpendapat bahawa undang-undang secara tidak adil menyisihkan syarikat itu, sambil memberikan tiada justifikasi untuk mengharamkan TikTok.

Pengguna perkhidmatan itu, mendakwa dalam dokumen mahkamah bahawa larangan itu akan menyekat kebebasan bersuara, serta keupayaan mereka untuk memilih tempat mereka ingin menyatakan pandangan mereka.

"Tidak pernah sebelum ini Kongres secara jelas memilih dan menutup forum ucapan tertentu.

"Tidak pernah sebelum ini Kongres membungkam begitu banyak ucapan dalam satu tindakan," kata TikTok dalam satu kenyataan ringkas.

TikTok menambah, perlembagaan tidak membenarkan Kongres untuk memilih satu platform ucapan, tidak membuat penemuan, tidak mengumumkan sebarang justifikasi, mengabaikan alternatif yang kurang menyekat, dan mendiskriminasi berdasarkan penceramah dan kandungan.

"Perbuatan itu tidak berperlembagaan," katanya.

Undang-undang memberi ByteDance selama sembilan bulan untuk mengatur penjualan TikTok, dengan potensi untuk tempoh penangguhan tambahan selama tiga bulan.

Melarang perjanjian sedemikian, undang-undang akan mengharamkan aplikasi media sosial di AS dengan berkesan.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Jun 2024 @ 11:36 AM