BENJAMIN Netanyahu. FOTO AFP
BENJAMIN Netanyahu. FOTO AFP
AFP

Washington: Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menerima jemputan daripada pemimpin parti Republikan dan Demokrat untuk berucap kepada penggubal undang-undang di Kongres Amerika Syarikat (AS) pada 24 Julai, sumber kongres memberitahu AFP pada Khamis.

Lawatan itu dibuat di tengah-tengah tekanan yang semakin meningkat untuk sekutu AS itu dan Hamas untuk bersetuju dengan gencatan senjata kekal ketika Israel menghadapi pengasingan diplomatik yang semakin meningkat berikutan peningkatan jumlah kematian di Gaza.

Presiden Joe Biden minggu lalu membentangkan apa yang disebutnya rancangan tiga fasa Israel yang akan menamatkan konflik, membebaskan semua tebusan dan membawa kepada pembinaan semula wilayah Palestin yang musnah tanpa Hamas berkuasa.

Tetapi pejabat Netanyahu menegaskan bahawa perang yang dicetuskan oleh serangan 7 Oktober akan berterusan sehingga "matlamat Israel tercapai," termasuk pemusnahan Hamas, yang tidak memberikan respons terhadap rancangan itu.

Empat pemimpin parti di Dewan Perwakilan dan Senat AS meminta Netanyahu minggu lalu untuk bercakap di hadapan mesyuarat bersama Kongres dalam surat menyuarakan solidariti dengan Israel "dalam perjuangan anda menentang keganasan, terutamanya ketika Hamas terus menahan warga AS dan Israel sebagai tawanan."

Lawatan itu dibuat selepas Pemimpin Majoriti Senat daripada Demokrat, Chuck Schumer menyeru pada bulan Mac supaya Israel mengadakan pilihan raya baharu dalam contoh jarang kritikan pedas daripada pegawai kanan Amerika mengenai pengendalian perang di Gaza.

Teguran daripada Schumer, warga Amerika-Yahudi yang dipilih berpangkat tertinggi dalam sejarah, datang di tengah-tengah ungkapan kekecewaan daripada Demokrat progresif yang mengutuk Netanyahu atas pengendaliannya terhadap tindak balas tentera dan berikrar untuk menolak ucapan pemimpin sayap kanan itu.

Perang itu tercetus apabila Hamas menyerang Israel, mengakibatkan kematian 1,194 orang, kebanyakannya orang awam, menurut pengiraan AFP berdasarkan angka rasmi Israel.

Hamas turut mengambil 251 tebusan, 120 daripadanya kekal di Gaza, termasuk 41 yang dikatakan tentera sudah mati.

Serangan tentera balas Israel membunuh sekurang-kurangnya 36,654 orang di Gaza, juga kebanyakan orang awam, menurut kementerian kesihatan wilayah kendalian Hamas.

Sebuah hospital Gaza pada Khamis berkata, sekurang-kurangnya 37 orang terbunuh dalam serangan Israel ke atas sebuah sekolah yang dikendalikan oleh PBB yang didakwa tentera Israel menempatkan kawasan Hamas.

Pengantara AS, Qatar dan Mesir menyambung semula rundingan yang bertujuan untuk mendapatkan gencatan senjata dan pertukaran tebusan dalam perang hampir lapan bulan.

Tetapi Israel menghadapi suasana diplomatik yang memuncak, dengan kes mahkamah antarabangsa menuduhnya melakukan jenayah perang dan beberapa negara Eropah mengiktiraf negara Palestin.

Media AS pada Isnin melaporkan bahawa Netanyahu bersetuju untuk lawatan pada 13 Jun, tetapi pejabatnya memberitahu media Israel bahawa tarikh itu "belum dimuktamadkan" dan tidak akan pada tarikh itu kerana ia mengganggu cuti perayaan Yahudi.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 7 Jun 2024 @ 9:36 AM