KEM perlindungan di Rafah yang dirakamkan pada 29 Februari lalu. FOTO Reuters
KEM perlindungan di Rafah yang dirakamkan pada 29 Februari lalu. FOTO Reuters
AFP

Washington: Amerika Syarikat (AS) mengecam tindakan Israel menggunakan senjata AS dalam operasi di Rafah, Palestin.

Sekutu antarabangsa utama Israel berkata, munasabah untuk menilai Israel menggunakan senjata dengan cara yang tidak konsisten dengan undang-undang kemanusiaan antarabangsa ketika perang tujuh bulan ini.

Katanya, ia tidak dapat mencapai penemuan muktamad dan berhenti daripada menyekat penghantaran.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby berkata, Rumah Putih tidak melihat operasi besar lagi terhadap bandar Rafah itu.

"Kami jelas memerhatikannya dengan kebimbangan, sudah tentu, tetapi saya tidak akan pergi setakat untuk mengatakan apa yang kami lihat di sini dalam 24 jam yang lalu atau menunjukkan operasi darat yang luas, besar (atau)," katanya kepada pemberita.

Hubungan antara kedua-dua sekutu itu semakin tegang awal minggu selepas Presiden AS Joe Biden mengancam untuk menghentikan beberapa penghantaran senjata jika Israel meneruskan serangan besar-besaran ke atas Rafah yang diancam Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

AS memberi amaran, kerosakan reputasi yang akan dialami Israel jika ia menyerbu bandar yang dianggarkan 1.4 juta orang awam berlindung akan jauh melebihi sebarang kemungkinan manfaat ketenteraan.

Ketua Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres berkata, Gaza berisiko bencana kemanusiaan epik jika Israel melancarkan operasi darat berskala penuh di Rafah.

Perancis pula menggesa Israel menghentikan operasinya di Rafah tanpa berlengah-lengah.

Netanyahu berulang kali berkata, Israel tidak boleh mengalahkan Hamas dan menghapuskan sebarang kemungkinan kumpulan itu mengulangi serangan berdarah 7 Oktober lalu tanpa menghantar tentera darat ke Rafah untuk mencari pejuang Hamas yang masih tinggal.

"Jika kita perlu berdiri sendiri, kita akan berdiri sendiri," katanya, kelmarin.

Awal minggu ini, tentera darat Israel merampas kawasan timur bandar itu, termasuk bahagian Palestin di sempadan Rafah yang melintasi Mesir dan Gaza, tetapi mereka masih belum memasuki kawasan binaan utamanya.

Wartawan AFP menyaksikan serangan artileri di bandar itu pada Jumaat dan tentera Israel berkata operasi diteruskan di timur bandar itu.

Lebih 100,000 orang dilaporkan melarikan diri dari Rafah minggu ini, kata PBB.

Kebanyakan mereka kembali ke bandar Khan Younis, yang mana pertempuran sengit berlaku awal tahun ini atau bersesak-sesak ke tempat perlindungan di sepanjang pantai di bandar tengah Deir al-Balah.

Lintasan Rafah, yang ditutup tentera Israel pada Selasa, satu-satunya yang biasa digunakan untuk penghantaran bahan api selain barangan bantuan kemanusiaan lain.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 11 Mei 2024 @ 1:57 PM