GABUNGAN gambar yang dibuat ini menunjukkan Presiden AS Joe Biden bercakap pada majlis makan tengah hari tahunan Friends of Ireland di US Capitol di Washington. FOTO AFP
GABUNGAN gambar yang dibuat ini menunjukkan Presiden AS Joe Biden bercakap pada majlis makan tengah hari tahunan Friends of Ireland di US Capitol di Washington. FOTO AFP
Bernama-Anadolu

Washington: Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden berkata pada Selasa bahawa beliau "marah" dan "kecewa" berhubung serangan udara Israel di Gaza yang mengorbankan tujuh pekerja bantuan World Central Kitchen (WCK), menekankan bahawa Israel "tidak melakukan secukupnya untuk melindungi pekerja bantuan."

"Mereka menyediakan makanan kepada orang awam yang kelaparan di tengah-tengah peperangan. Mereka berani dan tidak mementingkan diri sendiri. Kematian mereka adalah tragedi," kata Biden dalam satu kenyataan, lapor Agensi Anadolu.

Menyedari bahawa Israel telah berjanji untuk menjalankan siasatan menyeluruh ke atas pembunuhan itu, beliau berkata "siasatan itu mesti pantas, ia mesti membawa akauntabiliti dan penemuannya mesti didedahkan kepada umum."

Biden berkata perang di Gaza merupakan "terburuk dalam ingatan baru-baru ini dari segi jumlah pekerja bantuan yang telah terbunuh."

"Ini adalah sebab utama mengapa pengagihan bantuan kemanusiaan di Gaza begitu sukar - kerana Israel tidak melakukan secukupnya untuk melindungi pekerja bantuan yang cuba menyampaikan bantuan yang sangat diperlukan oleh orang awam," katanya sambil menambah bahawa kejadian seperti ini tidak sepatutnya berlaku.

"Israel juga tidak melakukan secukupnya untuk melindungi orang awam. Amerika Syarikat telah berulang kali menggesa Israel untuk menghentikan operasi ketenteraan mereka terhadap Hamas dengan operasi kemanusiaan untuk mengelakkan korban awam," katanya.

Biden berkata AS akan terus melakukan segala yang termampu untuk menyampaikan bantuan kemanusiaan kepada orang awam Palestin di Gaza dan akan terus menekan Israel untuk melakukan lebih banyak lagi bagi memudahkan bantuan itu.

"Dan kami berusaha keras untuk gencatan senjata segera sebagai sebahagian daripada perjanjian tebusan," katanya.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), seramai 196 pekerja bantuan termasuk lebih 175 kakitangan PBB terbunuh sejak bermulanya perang di Gaza pada 7 Oktober tahun lepas.

WCK sebelum ini mengesahkan bahawa tujuh pekerja bantuan kemanusiaannya terbunuh dalam serangan Israel yang "tidak boleh dimaafkan" pada Isnin.

Walaupun menyelaraskan pergerakannya dengan tentera Israel, badan amal itu berkata konvoi itu telah diserang ketika ia meninggalkan sebuah gudang di selatan bandar Deir al-Balah selepas pasukan itu memunggah lebih 100 tan bantuan makanan kemanusiaan yang dibawa ke Gaza melalui laluan maritim.

Gambar dari tempat kejadian menunjukkan sekurang-kurangnya sebuah kenderaan dengan tanda jelas melabelkannya sebagai sebahagian daripada WCK.

Sekurang-kurangnya 32,916 rakyat Palestin terbunuh di Gaza dan lebih 75,000 cedera di tengah-tengah kemusnahan besar-besaran dan kekurangan barang keperluan.

Israel juga telah mengenakan sekatan yang melumpuhkan Semenanjung Gaza, menyebabkan penduduk, terutamanya penduduk utara Gaza, berada di ambang kebuluran. Ini telah meningkatkan keperluan untuk bantuan antarabangsa di kawasan pantai di tengah-tengah sekatan ketat Israel ke atas kemasukannya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 3 April 2024 @ 5:55 PM