IBU Pejabat FDA di White Oak, Maryland, AS. FOTO Reuters
IBU Pejabat FDA di White Oak, Maryland, AS. FOTO Reuters
BERNAMA

Washington: Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) Amerika Syarikat meluluskan vaksin virus pernafasan syncytial Pfizer pada Rabu, lapor United Press International (UPI).

Vaksin dikenali ABRYSVO itu ialah vaksin Virus Penafasan Syncytial (RSV) kedua untuk warga emas (berumur lebih 60 tahun) yang diluluskan oleh FDA.

Pada Mei, agensi itu meluluskan Arexvy yang dihasilkan oleh syarikat farmaseutikal GSK.

Menurut kenyataan akhbar Pfizer, ABRYSVO diuji dalam percubaan klinikal ke atas 37,000 peserta dan dijangka tersedia menjelang musim puncak RSV berikutnya iaitu pada musim gugur ini.

Kelulusan hari ini langkah besar untuk Pfizer membantu meringankan beban pesakit RSV dalam kalangan penduduk berisiko tinggi, termasuk orang dewasa yang lebih berusia, kata naib presiden kanan dan ketua pegawai saintifik penyelidikan dan pembangunan Pfizer, Annaliesa Anderson, dalam satu kenyataan.

Anderson berkata, industri farmaseutikal telah berusaha mengeluarkan vaksin untuk RSV sejak lebih 50 tahun dan dengan dua kelulusan oleh FDA, penjagaan kesihatan akan mempunyai kemudahan baharu dalam menangani penyakit yang kini menyebabkan lebih 60,000 warga emas dirawat di hospital setiap tahun.

Menurut Pfizer 6,000 hingga 10,000 warga emas maut setiap tahun akibat RSV. Virus ini mudah berjangkit, menular melalui sentuhan langsung dengan titisan daripada batuk dan bersin.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit memberi amaran bahawa bayi, kanak-kanak dan orang dewasa yang mempunyai sistem imun yang lemah, paling teruk terjejas akibat penyakit itu.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 1 Jun 2023 @ 2:53 PM