JUAN Arjon Lopez. FOTO Agensi
JUAN Arjon Lopez. FOTO Agensi
BERNAMA

Mexico City: Mayat Juan Arjon Lopez, seorang wartawan bebas, ditemukan di utara Mexico, menjadikan jumlah wartawan dan petugas media yang dibunuh setakat ini pada 2022, kepada 14 orang, kata pegawai pada Selasa.

Semasa satu sidang media, Peguam Negeri Sonora, Claudia Indira Contreras Cordova berkata, Lopez hilang sejak 9 Ogos, lapor Agensi Anadolu.

"Kami baru menerima maklumat terdapat penemuan yang bertepatan dengan orang yang ditemukan mati dengan maklumat kami mengenai beberapa tatu di badan wartawan itu," katanya.

Menurut rakan sekerja dan ahli keluarga Lopez, wartawan portal maklumat A Qué Le Temes yang berusia 62 tahun itu kali terakhir dilihat pada 8 Ogos, dan mereka mula melaporkan kehilangannya melalui media sosial.

Selepas berita mengenai kehilangan Lopez tersebar luas, pihak berkuasa di Sonora menganjurkan pasukan mencari.

Bagaimanapun, pencarian itu tidak rasmi kerana tiada laporan rasmi dibuat.

Pada 10 Januari, wartawan Jose Luis Gamboa ditemukan mati di negeri Veracruz. Sejak itu, berlaku gelombang pembunuhan yang menjadikan 2022 tahun paling banyak mencatat pembunuhan wartawan.

Keganasan terhadap pengamal media berleluasa dan menjadi sumber kritikan terhadap Presiden Mexico Andres Manuel Lopez Obrador.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 17 Ogos 2022 @ 2:14 PM