AFP

Miami: Dua individu dimasukkan ke hospital, pada Sabtu, selepas helikopter dinaiki mereka terhempas ke dalam lautan di luar pantai di Florida, Amerika Syarikat (AS).

Polis Miami Beach menerusi ciapan di Twitter memaklumkan pihaknya menerima panggilan mengenai nahas itu pada 1.10 tengah hari.

"Polis dan @MiamiBeachFire bergegas ke tempat kejadian bersama beberapa agensi lain," ciapnya.

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) juga bertindak balas terhadap nahas itu.

"Terdapat tiga penumpang di atas kapal. Dua daripadanya dikejarkan ke hospital," kata polis, sambil menambah kedua-duanya berada dalam keadaan stabil.

Video yang dimuat naik bersama ciapan di Twitter itu menunjukkan sebuah helikopter jatuh ke Lautan Atlantik tidak jauh daripada kawasan orang ramai berenang atau berjemur di pantai yang sesak itu.

HELIKOPTER berkenaan terhempas berhampiran kawasan pantai. FOTO Agensi
HELIKOPTER berkenaan terhempas berhampiran kawasan pantai. FOTO Agensi

Bekas Inspektor Jeneral Jabatan Pengangkutan AS, Mary Schiavo berkata di CNN bahawa video itu menunjukkan helikopter itu kelihatan kehilangan kuasa enjin.

"Terdapat dua perkara penting di lapangan. Satu, juruterbang sudah dilatih dan kedua, dia dapat mengekalkan kawalan kerana sebaik sahaja kehilangan enjin, helikopter dipandu tiada tempat untuk dituju namun trajektori terkawal ke bawah," katanya.

Katanya, berdasarkan pemerhatian terhadap menonton video itu, juruterbang terbabit dapat mengelak pengunjung pantai ketika helikopter itu terhempas.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 20 Februari 2022 @ 10:18 AM