Reuters

EMPAT daripada 12 kanak-kanak sekolah Thailand yang terperangkap dalam sebuah gua banjir di utara negara itu sudah berjaya diselamatkan, semalam selepas penyelam melancarkan misi berani dan berbahaya untuk mengeluarkan mereka bersama seorang jurulatih bola sepak yang terperangkap lebih dua minggu, kata pihak berkuasa.

Seramai 13 penyelam luar negara dan lima anggota elit tentera laut Thailand membawa kanak-kanak itu menerusi laluan sempit dan ditenggelami air yang sebelum ini meragut nyawa bekas penyelam tentera laut, kelmarin.

Operasi menyelamatkan baki lapan kanak-kanak lelaki itu ditangguhkan sehingga hari ini disebabkan waktu malam. Difahamkan, ada di kalangan baki mangsa berusia 11 tahun dan tidak boleh berenang dengan baik.

“Kita berjaya menyelamatkan dan menghantar empat kanak-kanak ke Hospital Chiang Rai Prachanukrua dengan selamat,” kata ketua operasi menyelamat, Narongsak Osottanakorn.

Katanya, pasukan penyelamat memerlukan tempoh 10 jam untuk persiapan operasi seterusnya yang keseluruhannya membabitkan 90 penyelam dengan 50 daripada mereka dari negara luar.

Sebuah helikopter menerbangkan empat kanak-kanak yang berjaya diselamatkan itu ke bandar berdekatan Chiang Rai dan mereka kemudian dikejarkan oleh ambulans ke hospital.

Kanak-kanak lelaki terbabit berusia antara 11 dan 16 tahun, mereka hilang bersama jurulatih bola sepak berusia 25 tahun, selepas latihan bola sepak pada 23 Jun lalu untuk menerokai kompleks gua yang terletak berhampiran sempadan dengan Myanmar dan untuk menyambut hari lahir salah seorang mangsa.

Seorang doktor Australia yang terbabit dalam misi memeriksa kesihatan kanak-kanak lelaki terbabit, malam semalam dan memberikan kebenaran untuk operasi mengeluarkan mereka dijalankan. -

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 9 Julai 2018 @ 11:46 AM
AMBULANS membawa keluar mangsa yang diselamatkan dari gua Tham Luang. FOTO AFP
AMBULANS membawa keluar mangsa yang diselamatkan dari gua Tham Luang. FOTO AFP