PELAKON filem Avengers : Infinity War, Scarlett Johansson bergambar bersama peminat. FOTO REUTERS
PELAKON filem Avengers : Infinity War, Scarlett Johansson bergambar bersama peminat. FOTO REUTERS
AFP

FILEM Avengers : Infinity War meraih kutipan hujung minggu pertama mencecah AS$630 juta (RM2.4 bilion), pencapaian global tertinggi dalam sejarah perfileman, lapor pemerhati industri.

“Filem adaptasi Marvel terkini itu dibuka dengan kutipan AS$630 juta (RM2.4 bilion) di seluruh dunia, menjadikannya kutipan hujung minggu global terbesar dalam sejarah filem, dan ia dilakukan tanpa China,” kata pemerhati industri, Exhibitor Relations.

Ia mendahului filem ‘The Fate of the Furious,’ sekuel kelapan siri aksi lasak yang dibintangi Vin Diesel, Dwayne Johnson dan Michelle Rodriguez yang dibuka dengan kutipan lebih daripada AS$530 juta (RM2 bilion) di seluruh dunia pada 2017.

“Infinity War,” yang menampilkan lebih 20 adiwira adaptasi komik Marvel yang berjuang untuk menyelamatkan alam semesta, turut memecahkan rekod pembukaan hujung minggu tertinggi di Amerika Utara dengan kutipan pecah panggung AS$250 juta (RM978 juta) di Amerika Syarikat dan Kanada.

Ia menewaskan “The Force Awakens,” filem ketujuh dalam saga ‘Star Wars’ dengan kutipan pembukaan hujung minggu AS$248 juta (RM971 juta) pada 2015.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 30 April 2018 @ 9:57 AM