FAHMI (tengah) bersama Mario Lorenz (dua kiri) dan Idham (dua kanan) melihat demonstrasi penggunaan Dron Autonomi yang dipacu 5G dan Sistem Pengurusan Inventori Autonomi Kecerdasan Buatan (AI) ketika majlis pelancaran Gudang Autonomi AI didayakan 5G pertama di Malaysia di Pusat Logistik Bersepadu Rantaian Bekalan DHL Malaysia, Shah Alam. FOTO Hairul Anuar Rahim
FAHMI (tengah) bersama Mario Lorenz (dua kiri) dan Idham (dua kanan) melihat demonstrasi penggunaan Dron Autonomi yang dipacu 5G dan Sistem Pengurusan Inventori Autonomi Kecerdasan Buatan (AI) ketika majlis pelancaran Gudang Autonomi AI didayakan 5G pertama di Malaysia di Pusat Logistik Bersepadu Rantaian Bekalan DHL Malaysia, Shah Alam. FOTO Hairul Anuar Rahim
Sri Ayu Kartika Amri


Shah Alam: CelcomDigi Berhad (CelcomDigi) bekerjasama dengan DHL Supply Chain Malaysia (DHL), peneraju pasaran global untuk penyelesaian logistik kontrak bagi mengendalikan Sistem Pengurusan Inventori Autonomi Kecerdasan Buatan (Al) dikuasakan 5G yang pertama di Malaysia.

Dengan sokongan rangkaian 4G LTE dan sambungan 5G CelcomDigi, Pusat Logistik DHL yang terletak di Shah Alam itu dilengkapi dengan penyelesaian Al dan robotik terkini, untuk pengurusan inventori yang optimum dan cekap.

Kerjasama CelcomDigi dengan DHL ini juga dilaksanakan menerusi Pusat Inovasi CelcomDigi yang baru ditubuhkan.

la memanfaatkan teknologi 5G dan penyelesaian Al untuk mencipta sistem pengurusan inventori robotik, yang menyediakan pengurusan gudang multitingkat yang lebih baik dan cekap pada tahap optimum.

Ketua Pegawai Eksekutif CelcomDigi, Datuk Idham Nawawi berkata, kerjasama antara Pusat Inovasi CelcomDigi dan DHL mencerminkan nilai sebenar dan manfaat teknologi 5G, robotik dan Al.

Katanya, ia sebahagian usaha berterusan kumpulan untuk memacu penerapan dan pembolehan 5G secara cekap merentasi perusahaan dan ekosistem digital Malaysia.

"Dengan menyatukan dua industri berbeza, yang sama-sama memperjuangkan inovasi dan transformasi digital melalui peningkatan produktiviti dan penyelesaian digital yang canggih, kami sudah merevolusikan logistik gudang dengan operasi harian yang lebih cekap.

"Kami komited untuk membina ekosistem digital yang paling inovatif di negara dengan membina sinergi baharu antara industri yang berbeza, serta melaksanakan penyelesaian yang lebih inovatif bagi memacu kecekapan dan pertumbuhan, sekali gus membolehkan perniagaan Malaysia memainkan peranan penting dalam revolusi digital dan ekonomi digital global," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian sistem pengurusan inventori baharu antara CelcomDigi dengan DHL di sini, hari ini.

Hadir merasmikan, Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil.

Dengan memanfaatkan potensi dron autonomi, DHL melaksanakan pengurusan inventori harian dan tugasan operasi dengan penyelesaian pengiraan stok automatik dan teknologi visi komputer secara bebas untuk mencegah ralat manusia.

Penyelesaian itu akan meningkatkan kecekapan operasi pengiraan stok sehingga 20 kali ganda dan ketepatan sehingga 100 peratus. Malah, ia akan mengoptimumkan penggunaan ruang dalam gudang dan mengurangkan penggunaan elektrik harian.

Kerjasama itu adalah satu inisiatif penting untuk merealisasikan sinergi antara pelbagai industri, dan menyampaikan operasi logistik yang dipertingkatkan dalam ekosistem digital yang dipacu Al.

CelcomDigi dan DHL akan meneruskan kerjasama bagi menilai pelaksanaan dron autonomi Al dan sistem pengurusan inventori robotik yang dikuasakan 5G merentasi semua gudang DHL di seluruh negara.

Sementara itu, Pengarah Urusan Negara, DHL Supply Chain Malaysia, Mario Lorenz berkata, kerjasama terbabit melambangkan permulaan era baharu dalam landskap logistik dan telekomunikasi.

"Sistem Inventori Autonomi Al kami yang dikuasakan 5G bukan sekadar satu pencapaian, tetapi bukti potensi yang mampu direalisasikan apabila pemimpin-pemimpin industri berpadu tenaga untuk menolak sempadan inovasi," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 12 Oktober 2023 @ 8:05 PM