JOSEPH Kurup (tiga dari kiri) melawat ruang pameran EVM Asia 2023 di Mitec.
JOSEPH Kurup (tiga dari kiri) melawat ruang pameran EVM Asia 2023 di Mitec.

Kuala Lumpur: CelcomDigi Bhd menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Yinson Holdings Bhd untuk mempercepat penerimagunaan mobiliti elektronik di seluruh Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) CelcomDigi, Datuk Idham Nawawi berkata, kerjasama itu adalah pencapaian penting dalam perkongsian dengan Yinson sejak sekian lama.

"Ini adalah kali pertama di Malaysia penyedia perkhidmatan telekomunikasi bekerjasama dengan syarikat infrastruktur dan teknologi tenaga global untuk bersama-sama menginovasi cara kami menawarkan perkhidmatan kenderaan elektrik (EV) kepada pengguna," katanya selepas majlis menandatangani MoU itu di sini, baru-baru ini.

MoU itu ditandatangani antara Idham dan CEO Yinson, Lim Chern Yuan ketika pameran Kenderaan Elektrik dan Mobiliti (EVM) Asia 2023 yang diadakan di Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (Mitec) di sini, dari 19 hingga 21 September 2023.

Majlis itu disaksikan oleh Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Arthur Joseph Kurup.

Kerjasama itu membolehkan Yinson memanfaatkan rangkaian 4G LTE dan 5G CelcomDigi untuk memperkasakan sambungan bagi pengendali titik pengecasan untuk chargeEV, rydeEV, driveEV dan EV.

Kedua-dua syarikat juga akan meneroka penyelesaian untuk membolehkan pengguna kekal terhubung selain mempunyai akses harian kepada perkhidmatan yang dipertingkatkan teknologi seperti eBikes, EV dan stesen pengecas EV serta penyepaduan infrastruktur solar.

Lim berkata, kerjasama itu akan menyokong lagi dasar progresif kerajaan Malaysia untuk mencapai matlamat sifar bersih seperti yang ditetapkan dalam Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030.

"Kesalinghubungan dan teknologi inovatif adalah asas bagi pembangunan sistem pengangkutan yang cekap, bersih dan saksama pada masa hadapan.

"Kami bersama-sama berharap dapat memberikan penyelesaian pengangkutan yang bersih dan bersepadu kepada rakyat Malaysia setiap hari, membawa kami secara kolektif lebih dekat untuk mencapai matlamat sifar bersih negara," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 21 September 2023 @ 6:00 AM