LEE Kim Yew menyampaikan syarahan pada Persidangan Antarabangsa MAAFIM 2023 di Palace Of The Golden Horses. FOTO Saifullizan Tamadi
LEE Kim Yew menyampaikan syarahan pada Persidangan Antarabangsa MAAFIM 2023 di Palace Of The Golden Horses. FOTO Saifullizan Tamadi
Hazwan Faisal Mohamad

Kuala Lumpur: Pengasas dan Penasihat Golden Horse Health Sanctuary (GHHS Healthcare) dan Palace Of The Golden Horses, Tan Sri Lee Kim Yew mengumumkan rancangan baharu untuk mengubah pusat kesejahteraan dan penjagaan kesihatan di Mines Wellness City menjadi The Mines International Medical Hub.

Lee berkata, hab perubatan antarabangsa itu bakal mengubah Mines Wellness City menjadi hab kehidupan komprehensif yang menawarkan penyelesaian kesihatan dan penjagaan kesihatan sehenti untuk pelancong tempatan dan antarabangsa.

Katanya, didorong oleh kepercayaan asas bahawa 'mencegah lebih baik daripada mengubati', GHHS Healthcare komited untuk memupuk bukan sahaja kehidupan yang bebas daripada ubat-ubatan yang berlebihan tetapi kehidupan yang berkualiti.

"Inti pati daripada falsafah ini ialah mengenai pengesanan awal dan intervensi serta langkah-langkah kesihatan proaktif, yang mendorong penciptaan tempat perlindungan yang menjanjikan bukan sahaja untuk penyembuhan, tetapi gaya hidup yang lebih baik dan berkualiti secara keseluruhan.

"Kami membayangkan GHHS bukan hanya sebagai hospital atau klinik, tetapi sebagai tempat perlindungan. Tempat perlindungan di mana setiap individu dapat meneroka rahsia kesihatan holistik, di mana perubatan moden memenuhi ubat tradisional, di mana setiap rawatan disesuaikan dengan individu," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan persidangan antarabangsa anjuran Persatuan Perkembangan Perubatan Fungsional dan Interdisiplin Malaysia (Maafim) buat tahun ke-3 bertemakan 'Kaedah yang lebih baik' di Seri Kembangan, hari ini.

Turut hadir, Presiden Maafim, Dr Paramjit Kaur.

Persidangan itu menyediakan peluang pembinaan rangkaian untuk perwakilan untuk membabitkan diri dengan individu yang mempunyai matlamat sama yang berkongsi semangat untuk menangani punca utama penyakit dan mengutamakan pengalaman pesakit yang disesuaikan, di samping mempromosikan persekitaran pendidikan dan perkongsian pengetahuan.

Mengulas lanjut, Lee yang juga adalah penaung Maafim berkata, beliau menggalakkan gabungan proaktif dan reaktif yang terbaik dalam bidang perubatan, menonjolkan potensi yang belum diterokai dalam teknik tradisional seperti akupunktur dilengkapi dengan diagnostik moden untuk memupuk pendekatan holistik untuk kesejahteraan.

"Mengambil pengajaran daripada pandemik Covid-19, saya ingin menekankan kepentingan perubatan antara disiplin dalam mengubah pendekatan kita kepada kesihatan dan kesejahteraan, dengan mencadangkan penerokaan yang lebih mendalam ke dalam cara semula jadi untuk meningkatkan sistem imunisasi badan kita," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 15 September 2023 @ 4:16 PM