NK Tong
NK Tong
BERNAMA

Petaling Jaya: Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (Rehda) Malaysia optimis industri hartanah akan dapat menyerap kesan daripada kenaikan seterusnya kadar dasar semalaman (OPR).

Presiden Datuk NK Tong berpendapat bahawa impak OPR mungkin tidak dirasai kerana kadar penanda aras telah diselaraskan kepada 3.0 peratus semasa daripada 1.75 peratus sebelum ini.

"Oleh itu, kenaikan 0.25 peratus lagi akan menjadi jauh lebih rendah berbanding 1.75 peratus sebelum ini," katanya kepada pemberita pada taklimat media di sini hari ini.

Tong mengakui bahawa beberapa kesan kelembapan dijangka dalam jangka pendek, tetapi dalam jangka panjang, orang ramai akan menyedari bahawa hartanah adalah lindung nilai yang baik terhadap peningkatan inflasi.

"Jadi kami tetap optimis bahawa pasaran akan dapat menyerap sebarang perubahan pada tahun ini," katanya.

Mengenai kadar penolakan pinjaman akhir, beliau berkata keadaan semasa adalah "agak teruk" walaupun kerajaan telah membantu dalam beberapa cara. Sebagai contoh, ia telah memperkenalkan skim jaminan kredit perumahan (SJKP) untuk membantu mereka yang mempunyai gaji tidak konsisten mendapatkan jaminan kerajaan untuk pinjaman mereka.

Beliau berkata pemaju pada masa ini memberi subsidi silang kepada perumahan mampu milik.

"Mungkin, institusi kewangan boleh digalakkan untuk mengambil bahagian dalam model subsidi silang, atau menubuhkan dana atau kuota khas untuk membiayai pinjaman perumahan mampu milik pada kadar faedah yang lebih rendah," katanya.

Menurut kaji selidik industri hartanahnya baru-baru ini yang disertai oleh 148 ahli Rehda, 62 peratus pelancaran hartanah dalam tempoh yang ditinjau berharga RM700,000 dan ke bawah. Kebanyakan responden mempunyai prospek neutral untuk 12 bulan akan datang, terutamanya untuk separuh kedua 2023.

Tinjauan itu juga menunjukkan bahawa 14,392 unit rumah telah dilancarkan pada separuh pertama 2023, peningkatan 50 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas. Lebih separuh daripada unit yang dilancarkan adalah pangsapuri dan kondominium.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 17 Ogos 2023 @ 5:32 PM