Kementerian Kewangan.
Kementerian Kewangan.
BERNAMA

Putrajaya: Kementerian Kewangan (MOF) yakin sasaran 60 peratus perbelanjaan daripada peruntukan Belanjawan 2023, dapat dicapai bulan depan bagi menyokong langkah kerajaan menyegerakan pelaksanaan projek-projek cakna rakyat, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan.

Bercakap kepada media selepas Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Perbendaharaan Tahun 2022 di sini hari ini, Ahmad berkata MOF telah mengagihkan peruntukan yang diumumkan dalam Belanjawan 2023 kepada agensi dan kementerian terlibat.

"Kita yakin ini akan dicapai sebab segala wang yang sepatutnya disalurkan dan patut mengikut tempoh terbabit, telah diberi kepada semua kementerian dan agensi.

"Perbelanjaan operasi itu mudah sebab pada setiap bulan gaji, penyelenggaraan dibuat secara berkala. Apa yang menjadi kesukaran perbelanjaan ini adalah mengenai perbelanjaan pembangunan yang kita nak teliti sungguh-sungguh supaya segalanya dipermudah dan dipercepat manakala pada masa sama tata kelola tadbir urus sentiasa dilakukan," katanya.

Di Majlis Libat Urus Belanjawan 2024 pada Jumaat lepas, Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu 60 peratus daripada peruntukan Belanjawan 2023 dibelanjakan pada Ogos ini.

Ketika berucap, Anwar berkata setakat Jun lepas, sebanyak RM188 bilion atau 49 peratus daripada peruntukan Belanjawan 2023 berkenaan telah dibelanjakan.

Belanjawan 2023 memperuntukkan sejumlah RM388.1 bilion dengan RM289.1 bilion bagi perbelanjaan mengurus manakala RM99 bilion untuk perbelanjaan pembangunan, termasuk RM2 bilion simpanan luar jangka.

Mengulas selanjutnya, Ahmad berkata kerajaan juga berharap agar tiada agensi atau kementerian yang bertindak mengembalikan wang peruntukan di bawah Belanjawan 2023 kepada MOF.

"Kita tidak gemar jika ada kementerian kembalikan peruntukan kerana ini menunjukkan ketidakcekapan. (Namun) tidak mengapalah jika ada asas-asas sepatutnya seperti pengambilan tanah yang tidak selesai bagi tujuan pembinaan," katanya.

Ahmad berkata Perdana Menteri juga telah mengumumkan beberapa langkah untuk menyegerakan pelaksanaan projek cakna rakyat seperti penurunan kuasa bagi projek penyelenggaraan dan pembaikan kecil bawah RM1 juta yang boleh dilaksanakan tanpa merujuk kepada Jabatan Kerja Raya.

"Penekanan diberikan pada projek-projek kecil kerana itulah pendekatan untuk dapat menyegerakan atau meningkatkan pelaksanaan dan perbelanjaan," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 Julai 2023 @ 2:36 PM