Kakitangan TNB sentiasa bersedia menghadapi pelbagai kemungkinan.
Kakitangan TNB sentiasa bersedia menghadapi pelbagai kemungkinan.
BERNAMA

Kuala Lumpur: Tenaga Nasional Bhd (TNB) akan memastikan bekalan elektrik kekal berterusan walaupun menghadapi krisis tenaga kerana tenaga adalah infrastruktur teras untuk membentuk pertumbuhan ekonomi, terutamanya apabila memanfaatkan peluang semasa pasca pandemik.

TNB mampu menyediakan konsistensi dalam bekalan kerana ia telah mempelbagaikan campuran tenaga untuk penjanaan elektrik selama ini. Ia berlaku disebabkan krisis tenaga yang tercetus daripada pandemik Covid-19 dan konflik Ukraine-Rusia 2021 yang mendorong harga minyak global dan komoditi lain seperti arang batu melonjak ke paras tertinggi. Ini menyebabkan tekanan yang melampau terhadap industri penjanaan kuasa di Malaysia dan juga di peringkat global.

Bagaimanapun, pengguna dan perniagaan Malaysia agak selamat daripada krisis kerana terdapatnya pelbagai langkah kerajaan seperti Peraturan Berasaskan Insentif dan mekanisme Ketidakseimbangan Pelepasan Kos Bahan Api (ICPT).

Pada Januari tahun ini, Suruhanjaya Tenaga berkata kerajaan akan mengekalkan tarif asas elektrik semasa pada 39.45 sen setiap kilowatt-jam untuk semua pengguna elektrik di Semenanjung Malaysia sepanjang Tempoh Kawal Selia 3 (RP3) dari 1 Februari 2022 hingga 31 Disember 2024.

Kerajaan juga mengumumkan surcaj tarif elektrik sebanyak 3.7 sen setiap kilowatt jam (kWj) untuk pengguna bukan domestik bagi tempoh Februari hingga Jun 2022, sambil mengekalkan rebat dua sen untuk pengguna domestik.

Sementara itu, TNB menjangkakan ICPT berjumlah RM16.4 bilion apabila dilaksanakan antara Januari dan Jun 2023 berbanding RM7 bilion pada separuh kedua 2022.

Perlu diingat bahawa setakat ini, Malaysia amat bergantung kepada penggunaan arang batu dan gas asli, kedua-duanya menjana hampir 93 peratus tenaga elektrik untuk Semenanjung Malaysia.

Profesor Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff dari Putra Business School memberitahu Bernama, TNB berhasrat untuk mencapai sifar bersih dan bebas arang batu menjelang 2050, yang akan menjadikan kos tenaga lebih terurus dan dalam lingkungan kemampuan pengguna.

Lebih penting lagi, beliau berkata syarikat utiliti itu menyasarkan untuk mengurangkan pergantungan kepada arang batu sebanyak 50 peratus menjelang 2035.

"Dalam pada itu, mungkin tumpuan harus diberikan pada penjanaan dan pengurusan tenaga yang cekap serta kempen jimat elektrik untuk mengurangkan kesan daripada bil elektrik yang tinggi.

"Pada masa yang sama, (perlu ada) galakan untuk mendorong pengguna mempertimbangkan bagi menukar pergantungan tenaga dengan memasang panel solar di bumbung rumah mereka," kata Ahmed Razman.

Dalam tempoh 28 tahun akan datang, syarikat utiliti itu merancang memperuntukkan perbelanjaan modal tahunan sebanyak RM20 bilion untuk menyokong agenda sifar bersih Malaysia. Ia juga ingin bertemu dengan pemain industri bekalan elektrik Eropah untuk potensi perkongsian dan pelaburan dalam mempercepatkan peralihan tenaga bagi pertumbuhan perniagaan yang mampan.

Di tengah-tengah kos tenaga yang tinggi untuk menjana elektrik, kenaikan tarif elektrik mungkin tidak dapat dielakkan dalam masa terdekat berikutan permintaan tenaga yang melonjak, gangguan bekalan bahan api dan kekurangan minyak, gas dan arang batu yang semakin meningkat di seluruh dunia.

Bagi mengatasinya, TNB giat meningkatkan pendidikan kepada rakyat Malaysia tentang kepentingan kelestarian alam sekitar melalui penjimatan elektrik dengan melancarkan kempen Cekap Tenaga pada April 2022. Ini disebabkan Malaysia mengalami beberapa keadaan yang mana mencatatkan suhu tertinggi sekitar Mac, mendorong penggunaan penghawa dingin, kipas angin atau penyejuk yang lebih tinggi.

Mengenai penggunaan produk seperti meter pintar dan Maevi, syarikat utiliti itu menyedari kepentingan teknologi untuk memperkasa dan memandu pelanggan ke arah masa depan yang lebih mampan dan cekap tenaga.

Memandangkan industri fotovoltaik solar (PV solar) mencatatkan peningkatan momentum di Malaysia, TNB melalui anak syarikatnya GSPARX Sdn Bhd telah membentuk perkongsian strategik dengan SMART Modular Technologies Inc (SMART) untuk membolehkan SMART memenuhi komitmen alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) bagi mencapai 100 peratus tenaga elektrik yang dijana daripada tenaga boleh diperbaharui.

Menerusi kerjasama itu, SMART menjadi syarikat multinasional pertama di Pulau Pinang dan syarikat elektronik pertama berpangkalan di AS yang mencapai kejayaan itu di Malaysia.

Sehingga kini, GSPARX telah berjaya memperoleh 287 projek dengan organisasi komersial, perindustrian dan kerajaan, menjana kapasiti sebanyak 232 MWp daripada solar secara keseluruhan. Antara pelanggannya ialah Mydin Mohamed Holdings Bhd, Sime Darby Property Bhd, Jabatan Kerja Raya dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Perkongsian strategik dalam pemasangan sistem PV solar atas bumbung adalah untuk terus menyumbang ke arah mencapai komitmen ESG TNB, seperti yang digariskan dalam inisiatif strategik Laluan Kelestarian 2050 kumpulan.

Gergasi utiliti itu mempunyai dua kemudahan solar berskala besar, iaitu di Sepang, Selangor, dengan kapasiti 50 Mega-Watt, Alternating Current (MWac) yang telah beroperasi sejak November 2018. Kemudahan solar berskala besar kedua ialah di Bukit Selambau di Kuala Muda, Kedah, dengan kapasiti 30MWac, telah beroperasi pada September 2020.

TNB juga sedang membina projek ketiganya di Bukit Selambau dengan kapasiti 50MWac, sebagai sebahagian daripada solar berskala besar kerajaan @ Mentari atau program solar berskala besar keempat (LSS4).

Pengarah Institut Penyelidikan Solar UiTM, Profesor Madya Dr Nofri Yenita Dahlan menjangkakan permintaan untuk kecekapan tenaga dan teknologi tenaga boleh diperbaharui akan meningkat dalam tempoh terdekat.

"Kita akan melihat perubahan tingkah laku pengguna dalam menguruskan penggunaan elektrik mereka hingga ke tahap di mana sesetengah orang akan menjadi 'prosumer', menghasilkan tenaga untuk kegunaan mereka sendiri dan menjual lebihan itu kepada grid bagi penjimatan yang lebih besar.

"Pelbagai model perniagaan akan muncul yang menawarkan skim kewangan inovatif kepada pengguna untuk melaksanakan kecekapan tenaga dan teknologi tenaga boleh diperbaharui, sekali gus akan menekan harga," katanya kepada Bernama.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 14 Disember 2022 @ 2:24 PM