FOTO HIASAN NSTP
FOTO HIASAN NSTP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Kerajaan seharusnya melaksanakan langkah-langkah penjimatan perbelanjaan bagi membantu membiayai sebahagian perbelanjaan tambahan berkaitan subsidi demi kesejahteraan rakyat, menurut Kementerian Kewangan (MOF).

Dalam Pekeling Perbendaharaan Malaysia - Garis Panduan Penjimatan Perbelanjaan Awam, MOF mendedahkan peningkatan subsidi sedia ada terutamanya produk petroleum dan minyak masak serta subsidi baharu seperti elektrik dan ayam telah menyumbang kepada peningkatan perbelanjaan kerajaan.

Ketua Setiausaha Perbendaharaan Datuk Seri Asri Hamidon berkata perbelanjaan bagi bantuan dan subsidi diunjurkan mencecah RM77.7 bilion berbanding peruntukan RM31 bilion yang diluluskan dalam Bajet 2022.

"Selaras dengan keputusan kerajaan untuk menambah perbelanjaan bantuan dan subsidi demi kesejahteraan rakyat, kerajaan perlu membuat penjimatan ke atas peruntukan mengurus untuk membantu menampung sebahagian daripada peningkatan subsidi.

"Oleh itu, kementerian/jabatan/agensi hendaklah menyusun semula peruntukan dan mencadangkan penjimatan peruntukan mengurus bagi MOF mencapai sasaran sekurang-kurangnya lima peratus penjimatan daripada baki peruntukan mengurus tahun 2022," katanya.

Katanya MOF akan memuktamad dan mengeluarkan Waran Sekatan bagi memaklumkan jumlah peruntukan yang dikurangkan.

"Keperluan tambahan bagi perkara kritikal dan mendesak ini juga akan ditampung melalui penjimatan peruntukan sedia ada sama ada secara 'trade-off' atau memansuhkan program-program yang tidak memberi impak yang signifikan kepada rakyat.

"Permohonan peruntukan tambahan untuk menampung sebarang keperluan yang tidak kritikal tidak akan dipertimbangkan," katanya.

Sehubungan itu, Pegawai perlulah melaksanakan semakan semula program/aktiviti sedia ada untuk menampung program/aktiviti baharu secara 'trade-off' dengan program/aktiviti yang tidak lagi relevan atau didapati tidak memberi keberkesanan kepada kumpulan sasaran serta matlamat yang hendak dicapai, katanya.

Asri berkata tindakan menyemak semula program/aktiviti sedia ada ini hendaklah diambil sebelum mengemukakan sesuatu program/aktiviti baharu untuk pertimbangan Jemaah Menteri atau MOF manakala penjimatan yang akan diperoleh hendaklah diambil kira apabila membuat cadangan.

Pegawai Pengawal hendaklah mengawasi dengan rapi perolehan dan perbelanjaan yang dibuat supaya tidak dibuat melebihi peruntukan setelah akaun tahunan ditutup, katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 15 Julai 2022 @ 5:31 PM