DR Kasuma Satria
DR Kasuma Satria
KENAIKAN  gaji minimum diumumkan Aeon lebih awal dari tarikh disyorkan kerajaan.
KENAIKAN gaji minimum diumumkan Aeon lebih awal dari tarikh disyorkan kerajaan.

AEON Co (M) Bhd dan Aeon Big (M) Sdn Bhd (Aeon Malaysia) mengumumkan kenaikan gaji minimum untuk pekerja Gred G daripada RM1,200 kepada RM1,500 sebulan berkuat kuasa pada 1 Januari lalu.

Jumlah ini adalah gaji pokok yang belum termasuk elaun atau insentif lain.

Ketua Pegawai Sumber Manusia merangkap Pengarah Komunikasi Korporat Aeon Malaysia, Dr Kasuma Satria Mat Jadi berkata, ia sentiasa mengutamakan kebajikan pekerja dan menyambut baik saranan Kementerian Sumber Manusia.

"Sehubungan dengan itu, tarikh berkuat kuasa gaji minimum oleh Aeon Malaysia lebih awal dari tarikh yang disyorkan oleh kerajaan iaitu sehingga hujung tahun 2022," katanya dalam kenyataan.

Menurutnya, syarikat bersyukur kerana melaksanakan gaji minimum baharu kepada pekerja Gred G.

Katanya, selari dengan inisiatif kelestarian Aeon Sayap Bagimu yang berobjektifkan untuk memberi peluang, dorongan serta sokongan kepada pemegang taruh, khususnya golongan memerlukan.

"Keputusan diambil berlandaskan kepada keprihatinan kami terhadap kebajikan mereka bagi membantu meringankan kos kehidupan yang dihadapi serta mendokong saranan oleh kerajaan yang kami sambut baik, justeru melaksanakannya secepat mungkin.

"Aeon Malaysia disokong 13,000 pekerja di seluruh negara daripada pelbagai gred. Dikenali sebagai Aeon Warriors, mereka aset syarikat yang paling bernilai. Kebajikan dan kelangsungan kehidupan mereka keutamaan kami.

"Melalui Aeon Warriors, kami akan terus melaksanakan inovasi runcit baharu untuk kekal berdaya saing dalam menghadapi cabaran semasa dan yang paling penting, untuk kemudahan pelanggan. Kami berdiri teguh dan kekal bersatu untuk memainkan peranan dalam menjana ekonomi negara," katanya.

Kali terakhir gaji minimum yang dinaikkan adalah pada 1 Februari 2020 dengan peningkatan daripada RM1,100 ke RM1,200 sebulan ketika pembentangan Bajet 2020.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 17 Februari 2022 @ 6:15 AM