GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
BERNAMA

Shah Alam: Kira-kira 12,000 graduan bakal mendapat manfaat daripada pelaksanaan program MoHE x Shopee: Siswa Mall yang menyediakan latihan dalam aspek e-dagang serta kemahiran berniaga secara dalam talian kepada para graduan institut pengajian tinggi (IPT) di Malaysia.

Jumlah tersebut merangkumi 5,000 graduan institusi pendidikan tinggi awam (IPTA); 5,000 graduan institusi pendidikan tinggi swasta (IPTS); dan 2,000 graduan politeknik dan kolej komuniti tahun 2019, 2020 dan 2021.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, MoHE x Shopee: Siswa Mall adalah hasil kolaborasi strategik Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dengan pihak Shopee Malaysia bagi membentuk lebih ramai usahawan dalam kalangan pelajar dan graduan IPT berpandukan Pelan Tindakan Keusahawanan Institusi Pendidikan Tinggi 2021-2025.

"Dalam hubungan ini, Shopee Malaysia dilantik untuk menyediakan latihan keusahawanan dan platform perniagaan dalam talian kepada graduan," katanya pada majlis pelancaran MoHE x Shopee: Siswa Mall di sini, hari ini.

Noraini berkata, dengan adanya kolaborasi sebegini, graduan dapat dilatih dan diperkasakan khususnya dalam perkara yang berkaitan dengan bidang keusahawanan dan e-dagang.

"Ini sudah tentu akan dapat mengukuhkan lagi usaha KPT bagi membentuk golongan usahawan digital masa depan," katanya.

Menurutnya setiap penuntut yang berjaya dilatih di bawah program tersebut dan memulakan kedai di Shopee, akan turut menerima 'Pakej Bantuan Usahawan Siswa' yang disalurkan KPT kepada pelajar melalui Shopee.

Katanya pakej berkenaan merangkumi baucar kedai Shopee, kredit iklan serta manfaat lain yang bertujuan untuk membantu usahawan siswa dalam perjalanan e-dagang mereka serta meningkatkan jualan kedai mereka.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 25 November 2021 @ 2:40 PM