GAMBAR hiasan. FOTO Arkib NSTP
GAMBAR hiasan. FOTO Arkib NSTP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Permohonan untuk Program Pengurusan dan Ketahanan Kewangan (Urus) kini dibuka kepada pelanggan individu B50 yang layak sehingga 31 Januari 2022.

Urus tersedia untuk pelanggan B50 yang berada di bawah program bantuan pembayaran balik sedia ada yang ditawarkan oleh bank mulai 30 September 2021 dan memenuhi kriteria untuk program itu.

Kriteria yang layak termasuklah mereka yang berpendapatan kasar bulanan isi rumah sebanyak RM5,880 atau lebih rendah dan kehilangan pekerjaan atau pendapatan berkurangan sekurang-kurangnya 50 peratus, serta mereka yang mendapat pinjaman/kemudahan pembiayaan berbayar iaitu tidak tertunggak melebihi 90 hari pada tarikh permohonan untuk Urus.

Persatuan Bank-Bank Malaysia (ABM), Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (Aibim), Persatuan Institusi-Institusi Kewangan Pembangunan Malaysia (Adfim) dan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) berkata demikian dalam satu kenyataan bersama hari ini.

Melalui URUS, AKPK akan menyediakan pelan kewangan yang dilakukan secara peribadi dan holistik kepada pelanggan, dengan mengambil kira keadaan kewangan pelanggan dan keupayaan untuk membayar balik semua obligasi pembiayaan, menurut kenyataan itu.

Pelanggan B50 yang layak boleh memohon Urus secara terus dengan bank mereka, dan mereka yang ingin mendapatkan bantuan lanjut boleh menghubungi bank mereka melalui perbankan internet atau saluran perbankan melalui telefon, atau pergi ke mana-mana cawangan bank mereka.

Pelanggan yang mempunyai kemudahan pinjaman/pembiayaan daripada pelbagai bank hanya perlu memohon kepada mana-mana bank yang mana mereka kini mempunyai kemudahan berbayar di bawah program bantuan pembayaran semula sedia ada.

Borang permohonan Urus dan butiran proses disediakan di laman web bank dan di cawangan mereka, dan butiran lanjut tentang Urus juga tersedia di laman web persatuan-persatuan perbankan dan AKPK.

Persatuan itu berkata, institusi perbankan kekal komited untuk membantu pelanggan mereka semasa tempoh mencabar yang disebabkan oleh pandemik Covid-19 dan menyedari pelanggan memerlukan sedikit masa untuk bangkit semula dari segi kewangan apabila ekonomi beransur-ansur pulih.

Sehubungan itu, pelanggan yang tidak memenuhi kriteria untuk Urus dinasihatkan menghubungi bank masing-masing untuk membincangkan pilihan pembayaran balik kemudahan pinjaman/pembiayaan lain yang sesuai dengan keadaan kewangan masing-masing.

Mengenai perkara yang berkaitan dengan bantuan pembayaran balik, pelanggan bank diingatkan untuk tidak terbabit dengan mana-mana pihak ketiga yang mengaku sebagai ejen/wakil bank, kerana bank dan AKPK tidak melantik atau memberi kuasa kepada mana-mana pihak atau ejen ketiga untuk bertindak bagi pihak mereka berhubung dengan Urus ini.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 15 November 2021 @ 2:37 PM