PROGRAM vaksinasi secara menyeluruh akan memberi impak positif kepada operasi perniagaan komuniti dan industri di Malaysia.
PROGRAM vaksinasi secara menyeluruh akan memberi impak positif kepada operasi perniagaan komuniti dan industri di Malaysia.

PROGRAM Imunisasi Covid-19 Kebangsaan yang dijadualkan bermula minggu depan dapat mengukuhkan keyakinan dalam sektor perniagaan dan pelaburan negara, kata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Ketua Setiausaha MITI, Datuk Lokman Hakim Ali menzahirkan keyakinan program vaksinasi secara menyeluruh di peringkat kebangsaan itu akan memberi impak positif kepada operasi perniagaan komuniti dan industri di Malaysia.

"Program ini dijangka membantu mempercepatkan lagi pembukaan dan pemulihan aktiviti ekonomi secara menyeluruh.

"Ini secara langsung akan meningkatkan produktiviti dan mengukuhkan kedudukan Malaysia dalam rantaian bekalan global," katanya, semalam.

Pada Selasa, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin melancarkan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan yang akan bermula pada 26 Februari 2021, sejurus selepas penghantaran pertama vaksin yang dijadualkan tiba pada 21 Februari ini.

Program imunisasi itu akan dijalankan menerusi tiga fasa dengan fasa pertama bermula pada 26 Februari hingga April 2021; fasa kedua mulai April hingga Ogos 2021 manakala fasa ketiga dari Mei 2021 hingga Februari 2022.

Pada 11 Januari lalu, Malaysia melalui Kementerian Kesihatan (KKM) menandatangani perjanjian bersama Pfizer (Malaysia) Sdn Bhd untuk penghantaran fasa pertama vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech BNT1262b.

  • Lagi berita berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan
  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 18 Februari 2021 @ 7:10 AM