Barisan menteri yang bersidang ketika Mesyuarat Menteri PKS APEC ke-26 (APEC SMEMM), malam tadi. - FOTO APEC
Barisan menteri yang bersidang ketika Mesyuarat Menteri PKS APEC ke-26 (APEC SMEMM), malam tadi. - FOTO APEC
Muhamad Shaifullah Tayep

Kuala Lumpur: Menteri-menteri Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik ke-26 (APEC) bersetuju proses pendigitalan untuk PKS dan mikro (PKSM) perlu bagi membantu PKSM pulih dalam persekitaran pandemik Covid-19.

Kata sepakat itu dipersetujui menerusi persidangan virtual Mesyuarat Menteri PKS APEC ke-26 (APEC SMEMM) yang diketuai Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar, malam tadi.

Bertemakan 'Menavigasi Normal Baharu: Memulakan dan Menghidupkan Semula MSME melalui Pendigitalan, Inovasi dan Teknologi', Wan Junaidi berkata PKSM menyumbang 40 hingga 60 peratus kepada produk domestik kasar (PDK) dan menggunakan sebahagian besar tenaga kerja dalam ekonomi APEC menjadikannya penting untuk pembangunan sosio-ekonomi.

Namun, kesan krisis Covid-19 terhadap perniagaan yang tidak dijangka memanggil ekonomi APEC supaya memperkuatkan persekitaran melalui dasar dan langkah yang akan membantu mereka pulih.

"Selain pelepasan cukai, subsidi upah, pengurangan suku bunga, pinjaman mudah, kemudahan pembiayaan semula dan subsidi, APEC akan bekerjasama untuk mempromosikan dan mendorong peralihan PKSM ke dalam ekonomi digital bagi membantu mereka mengekalkan perniagaan," katanya.

Melalui inisiatif ini, ekonomi APEC akan terus berusaha mengembangkan potensi digital PKSM termasuk perniagaan milik wanita dengan memperluas akses ke peralatan digital, membuka halangan perdagangan digital dan e-dagang, menyediakan aktiviti pengembangan kemahiran digital serta meningkatkan akses kepada teknologi maklumat dan komunikasi untuk pengembangan perniagaan dan perdagangan rentas sempadan.

Wan Junaidi berkata, ekonomi APEC akan tampil dengan lebih banyak usaha untuk mempromosikan perdagangan dan pelaburan bebas, adil dan terbuka di antara ekonomi untuk meningkatkan pertumbuhan dan memperkuat daya tahan rantaian bekalan global.

"Ekonomi PKS APEC menyedari kesan ekonomi yang ditimbulkan oleh wabak tersebut kepada PKSM wanita dan akan terus menyokong pelaksanaan Peta Jalan La Serena untuk Wanita dan Pertumbuhan Inklusif, dan inisiatif lain untuk perniagaan di ekonomi APEC, terutama mereka yang menyokong PKSM yang dimiliki wanita dalam mendorong pemulihan ekonomi," katanya.

Bagi memudahkan perdagangan antarabangsa PKSM, Wan Junaidi berkata APEC menyokong komitmen dinyatakan oleh Menteri Bertanggungjawab Perdagangan APEC untuk berkongsi dan meneroka cara memudahkan pergerakan orang yang melintasi sempadan, sementara mengikuti peraturan yang melindungi kesihatan awam.

"Kami komited untuk mengambil langkah individu dan kolektif bagi mempromosikan akses PKSM ke pasaran antarabangsa di rantau ini, untuk mengekalkan rantaian bekalan serantau dan global yang stabil, selain memajukan pemulihan dan pembangunan sosio-ekonomi.

Kami terus menerapkan Agenda Tindakan Boracay untuk Globalisasi PKSM (BAA) yang menyediakan kerangka untuk penyertaan PKSM dalam perdagangan antarabangsa dan menantikan hasil tinjauan terakhirnya tahun ini," katanya.

Pelan Strategik Kumpulan Kerja PKS APEC 2021-2024 menyokong dan menetapkan objektif dalam lima bidang keutamaan: keusahawanan, inovasi dan permulaan; akses PKS ke pasaran antarabangsa dan rantaian nilai global (GVC); pengembangan keupayaan inklusif ke arah pendigitalan; akses kepada kewangan dan penyelesaian kewangan alternatif; dan kerajaan untuk interaksi perniagaan.

Sebagai tuan rumah APEC 2020, Malaysia melakar sejarah sebagai ekonomi APEC pertama yang menganjurkan forum tahunan ini secara maya.

Ini juga adalah kali kedua Malaysia menjadi tuan rumah APEC selepas diadakan pertama kali pada tahun 1998. Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri adalah sekretariat nasional APEC 2020 dan disokong oleh kementerian lain seperti MEDAC.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 24 Oktober 2020 @ 11:02 PM