DATUK Iskandar Mizal Mahmood. FOTO Hairul Anuar Rahim
DATUK Iskandar Mizal Mahmood. FOTO Hairul Anuar Rahim
Bisnes HM


MEDIA Prima Berhad (Media Prima) mengumumkan telah memperoleh baki saham dalam segmen membeli-belah di rumahnya, CJ Wow Shop yang menjadikan anak syarikat itu dimiliki sepenuhnya oleh Kumpulan.

Pengambilalihan itu adalah sebahagian daripada rancangan transformasi Kumpulan untuk memanfaatkan prospek kukuh industri membeli-belah dan e-dagang di rumah.

Media Prima, melalui Sistem Televisyen Malaysia Berhad (STMB), memperoleh 49 peratus kepentingan dalam MP CJ ENM Sdn Bhd (MP CJ ENM) dari syarikat hiburan Korea Selatan, CJ ENM Co Ltd (CJ ENM).

Pemerolehan ini menyokong rancangan Media Prima untuk mengembangkan segmen perdagangan dengan lebih meluas.

Pengarah Urusan Kumpulan Media Prima, Datuk Iskandar Mizal Mahmood berkata, CJ Wow Shop akan terus menjadi satu daripada segmen pertumbuhan utama bagi Kumpulan.

"Berdasarkan prestasi pada tahun-tahun sebelumnya dan dalam beberapa bulan terakhir, kami yakin sepenuhnya akan potensi segmen ini," katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur, hari ini.

Menurutnya, jangkauan penyiaran Media Prima yang besar iaitu lebih daripada 35 peratus bahagian jumlah penonton menjadi satu daripada pendorong utama kejayaan segmen membeli-belah di rumah.

"Melangkah ke hadapan, Rangkaian Televisyen Media Prima akan meneruskan kerjasama dengan CJ ENM terutamanya di sektor hiburan yang memfokuskan pada pengeluaran kandungan," katanya.

Sejak mula beroperasi, pangkalan pelanggan CJ Wow Shop telah berkembang pesat, mencatat lebih dari dua juta pelanggan berdaftar dalam masa empat tahun.

Hari ini, ia menghasilkan lebih dari 100 slot tayangan langsung setiap bulan dan menawarkan 85 peratus produk sumber tempatan.

CJ Wow Shop mencatatkan keuntungan bersih separuh pertama 2020 (1HFY20) dengan ketara sebanyak RM6.3 juta, berbanding kerugian bersih RM7.6 juta setahun yang lalu (1HFY19).

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MP CJ ENM, Yang Hyun Kim berkata, CJ Wow Shop telah menjadi jenama dagangan yang berjaya sejak ditubuhkan empat tahun lalu.

"Hari ini, kami mempunyai penampilan yang kuat di platform penyiaran dan digital.

"Kami akan terus membina kejayaan CJ Wow Shop dengan kepakaran dan infrastruktur yang diperolehi serta memanfaatkan bakat tempatan yang telah kami latih untuk operasi penyiaran dan logistik," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 1 September 2020 @ 7:32 PM