DR Mohd Nor Azman  (tengah)  pada majlis perasmian LabAsia 2019, semalam. FOTO Nurul Shafina Jemenon
DR Mohd Nor Azman (tengah) pada majlis perasmian LabAsia 2019, semalam. FOTO Nurul Shafina Jemenon
Nabil Basaruddin


KUALA LUMPUR: Persidangan dan Pameran Perkakasan Makmal serta Instrumen Saintifik Antarabangsa Malaysia Edisi ke-7 atau LabAsia 2019 dijangka menerima 6,000 pelawat tempatan dan luar negara.

LabAsia 2019 yang berlangsung selama tiga hari bermula pada 15 hingga 18 Oktober ini di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) itu turut menampilkan beberapa persidangan lain.

Antaranya Persidangan dan Penyelarasan Kimia Asia ke-7 (ACCC7) dan Simposium Serantau Pengurusan Makmal Dwitahunan ke-9 (QSEL 2019), masing-masing diadakan pada 15 hingga 17 Oktober dan 15 hingga 16 Oktober.

Menteri Tenaga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar (MESTECC), Yeo Bee Yin berkata, LabAsia, pameran makmal terkemuka Asia Tenggara menjadi platform perdagangan bagi peserta industri di rantau ini untuk mempamerkan teknologi makmal dan analisis terkini, peralatan saintifik serta peralatan.

Beliau berkata, pameran itu turut terkenal dalam kalangan industri makmal sebagai pusat tumpuan bagi pengeluar, pembekal, wakil dan wakil antarabangsa di Malaysia.

“Melalui pameran dan persidangan ini, peserta berpeluang melancarkan produk serta perkhidmatan baharu mereka untuk pembeli tempatan dan serantau,” katanya pada majlis perasmian LabAsia 2019, semalam.

Ucapan Bee Yin disampaikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Sains, Teknologi dan Inovasi) MESTECC, Dr Mohd Nor Azman Hassan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 16 Oktober 2019 @ 6:51 AM