MOON Jae-in (tengah) ketika hadir pada Forum Perniagaan Malaysia-Korea,    semalam.
MOON Jae-in (tengah) ketika hadir pada Forum Perniagaan Malaysia-Korea, semalam.
hmdigital

KUALA Lumpur: Korea Selatan berminat untuk memanfaatkan kejayaan Malaysia berkaitan industri halal dengan memperkukuh kerjasama dalam sektor berkenaan, khususnya melibatkan pensijilan halal Malaysia yang diiktiraf peringkat global.

Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in berkata, Gelombang Korea, yang dikenali sebagai ‘Hallyu’ terbuka kepada perniagaan tempatan dan berdasarkan kepakaran halal Malaysia, kedua-dua negara boleh menempa perkongsian strategik yang kukuh.

“Pensijilan halal Malaysia diiktiraf di peringkat global malah menerusi perkongsian ini ia boleh mencapai pasaran yang mempunyai permintaan terhadap produk dan perkhidmatan halal yang lebih luas,” katanya dalam ucapan semasa Forum Perniagaan Malaysia-Korea di sini, semalam.

Beliau tiba pada Selasa lalu untuk mengadakan lawatan negara selama tiga hari di Malaysia.

Moon berkata, kerjasama antara Malaysia dan Korea Selatan mempunyai matlamat strategik iaitu mempertingkat pertukaran pelaburan dan perdagangan dua hala halal serta akses pasaran bagi produk dan perkhidmatan halal.

“Manfaat ekonomi yang tidak terhad boleh diraih kedua-dua negara terutama bagi segmen pasaran halal, pelaburan langsung asing serta teknologi,” katanya.

Mengenai kerjasama dalam sektor teknologi maklumat, Moon berkata, Korea Selatan akan membangunkan pusat realiti maya di projek bandar pintar yang sedang dijalankan di Kota Kinabalu, Sabah.

“Pusat itu dijangka melonjakkan penerimagunaan teknologi oleh Korea Selatan dan Malaysia,” katanya.

Moon juga berkata, hubungan ekonomi yang kukuh terjalin antara kedua-dua negara akan terus dipertingkat melalui Dasar Pandang ke Timur oleh Malaysia serta Dasar Selatan Baharu yang diamalkan kerajaan Korea Selatan.- BERNAMA

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 15 Mac 2019 @ 9:44 AM