Juruteknik Mercedes sedang mempersiapkan kenderaan Lewis Hamilton menjelang Grand Prix Shanghai. -FOTO AFP
Juruteknik Mercedes sedang mempersiapkan kenderaan Lewis Hamilton menjelang Grand Prix Shanghai. -FOTO AFP
Agensi

London: Lewis Hamilton berkata beliau akan menyertai pesaing lamanya, Fernando Alonso, dalam perlumbaan Formula 1 "hingga saya berusia lebih dari 40 tahun".

Perjanjian baru Alonso bersama Aston Martin akan mengekalkannya dalam F1 sehingga sekurang-kurangnya hingga 2026, melepasi ulang tahunnya yang ke-45.

Hamilton akan berusia 40 tahun tahun depan apabila dia memulakan kerjayanya dengan Ferrari dengan kontrak selama dua tahun.

"Saya bukan pemandu tertua di sini. Saya masih akan berlumba untuk tempoh yang agak lama jadi ia bagus (Alonso) masih ada," kata Hamilton.

"Fernando adalah salah seorang pelumba terbaik yang kami miliki dalam sukan ini jadi bagus baginya untuk terus berada di sini dan terus menunjukkan prestasi yang dia miliki.

"Dan dia menunjukkan kepada pelumba baharu dan apa yang harus dilakukan untuk terus kekal konsisten dalam sukan itu.

Bercakap menjelang Grand Prix China hujung minggu ini, juara tujuh kali itu menambah: "Saya tidak pernah menyangka saya akan berlumba sehingga 40-an.

"Saya agak pasti saya berkata saya tidak akan melakukannya. Tetapi kehidupan adalah perjalanan yang gila. Saya tidak berasa 40. Saya secara amnya berasa hebat."

Pemandu McLaren, Lando Norris berkata, pencapaian Alonso dalam bersaing di peringkat tertinggi Formula 1 mungkin tidak dapat dilihat lagi selepas ini.

Norris berkata: "Dia adalah salah seorang lelaki paling tua yang bersaing di tempat teratas dalam mana-mana sukan.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 19 April 2024 @ 12:12 PM