VERSTAPPEN tidak mengambil tahu mengenai perkembangan di luar perlumbaan. FOTO AFP
VERSTAPPEN tidak mengambil tahu mengenai perkembangan di luar perlumbaan. FOTO AFP
Reuters

Melbourne: Juara dunia Formula Satu (F1) Max Verstappen menyokong pengendalian Red Bull terhadap aduan kepada bos mereka Christian Horner dan berkata drama itu tidak memberi kesan kepada perasaannya berlumba untuk pasukan berkenaan.

Verstappen memulakan musim baharu dengan memenangi kedua-dua perlumbaan setakat ini, tetapi kemenangan di Bahrain dan Arab Saudi dibayangi oleh dakwaan salah laku terhadap Horner oleh seorang pekerja wanita di Red Bull.

Horner, yang menafikan tuduhan itu, dibebaskan daripada salah laku tetapi wanita yang tidak dikenali itu membuat rayuan selepas aduannya ditolak, lapor media British minggu lalu, memastikan kontroversi itu terus bergelora menjelang perlumbaan Grand Prix Australia Ahad ini.

Verstappen berkata dia tidak mahu terlalu terbabit dalam isu luar trek kerana peranannya adalah untuk beraksi di dalam jentera.

"Tetapi dari apa yang saya tahu semuanya dikendalikan dengan cara yang betul," kata pelumba kelahiran Belanda itu kepada pemberita di paddock Albert Park.

"Saya tidak akan menjelaskan lebih lanjut daripada pihak itu kerana saya tidak tahu lebih daripada itu. Saya juga tidak mahu tahu kerana itu bukan tugas saya atau tugas saya dalam pasukan."

Red Bull GmbH, syarikat induk juara F1 yang berpangkalan di Austria, tidak mengulas mengenai laporan itu tetapi berkata sebelum musim ini bahawa penuduh mempunyai hak untuk merayu.

Verstappen, yang memenangi tiga kejuaraan dunia terakhir bersama Red Bull, berkata perselisihan dalaman tidak memberi kesan kepada prestasi atau keselesaannya dalam pasukan, walaupun dia berharap perhatian boleh kembali kepada keputusan perlumbaan mereka.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 21 Mac 2024 @ 11:11 PM