VERSTAPPEN menjulang trofi selepas memenangi GP Austria buat kali keempat berturut-turut, malam tadi. FOTO AFP
VERSTAPPEN menjulang trofi selepas memenangi GP Austria buat kali keempat berturut-turut, malam tadi. FOTO AFP
AFP

Spielberg, Austria: Juara bertahan, Max Verstappen mengukuhkan impian muncul juara dunia Formula Satu (F1) kali ketiga apabila memenangi Grand Prix (GP) Austria dengan penuh bergaya, malam tadi.

Pemandu Belanda berusia 25 tahun itu menamatkan perlumbaan 5.155 saat di depan Charles Leclerc dari Ferrari manakala rakan sepasukannya di Red Bull, Sergio Perez mempamerkan semangat perjuangan tinggi apabila menamatkan perlumbaan di tempat ketiga, selepas bermula di petak ke-15.

"Kereta ini memang laju," kata Verstappen selepas kemenangan ke-42 dalam kariernya itu.

Sekalipun peluangnya muncul juara dunia kali ketiga nampak semakin cerah, Verstappen berkata, dia lebih memilih dan fokus kepada satu perlumbaan dalam satu masa.

"Setakat ini, saya belum terfikir mengenainya (juara dunia kali ketiga)," katanya.

"Saya menikmati pemanduan kereta ini dan berlumba untuk pasukan. Pecutan pada hujung minggu memang stres, jadi saya gembira semuanya berjalan mengikut perancangan."

Kemenangan itu meletakkannya di tangga kelima dalam senarai pemenang sepanjang zaman dan mengatasi mendiang Ayrton Senna, yang merangkul 41 kejuaraan sepanjang kariernya.

Termasuk kemenangan di GP Styrian pada 2022 yang diadakan ketika pandemik Covid-19, ia adalah kemenangan kelima Verstappen di sirkit Red Bull Ring secara keseluruhan.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 3 Julai 2023 @ 8:01 AM