HANNAH (kanan) hadri pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri MAM. FOTO Bernama
HANNAH (kanan) hadri pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri MAM. FOTO Bernama
BERNAMA

Kuala Lumpur: Peminat sukan permotoran pastinya menginginkan Formula Satu (F1) kembali menggegarkan Litar Sepang Antarabangsa (SIC), namun buat masa ini ia kekal angan-angan, susulan kos penganjuran perlumbaan itu yang tinggi.

Dengan anggaran kos lebih RM200 juta setahun, Presiden Persatuan Permotoran Malaysia (MAM) Tan Sri Mokhzani Mahathir berkata hasrat menganjurkan semula F1 masih dalam penelitian, apatah lagi nilai Ringgit yang tidak stabil berbanding USD.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak kemungkinan F1 kembali ke SIC dalam masa tiga atau lima tahun akan datang, jika ada pihak korporat yang sanggup menaja kos penganjuran.

"Kita dari segi jadi tuan rumah tiada masalah, persoalannya ialah siapa yang akan bayar dan adakah kita mampu atau tidak. Saya tak tahu kosnya sekarang, tetapi pastinya lebih tinggi ketika kita berhenti (menganjur) pada 2017.

"F1 lebih popular sekarang, ia mempunyai penonton baharu selepas siri Netflix 'Formula 1: Drive to Survive' dan lebih banyak negara membida untuk (menganjurkan) perlumbaan itu bagi menonjolkan negara mereka," katanya kepada pemberita selepas Rumah Terbuka Aidilfitri MAM, di sini, hari ini, yang turut dihadiri Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.

Malaysia menjadi tuan rumah kepada perlumbaan F1 sejak 1999 sebelum kerajaan memutuskan untuk tidak lagi menjadi penganjur pada 2017 kerana nilai pulangan yang merosot.

Mokhzani berkata meskipun enam tahun tidak menganjurkan perlumbaan itu, SIC masih dikenali dalam kalangan peminat dan pemandu F1.

"Kita dengar komen daripada pemandu-pemandu sendiri, iaitu Sepang adalah salah satu trek mencabar yang mereka mahu ada semula dalam kalendar (perlumbaan). Kami mempunyai hubungan yang baik dengan pihak penganjur, kami mengenali mereka sejak 1996 semasa kami memulakan perbincangan untuk menganjurkan perlumbaan itu, jadi hanya tunggu masa sahaja," katanya.

Sementara itu, katanya, keutamaan MAM kini ialah memfokuskan pada pembangunan bakat akar umbi dan memastikan semua acara permotoran di negara ini dianjurkan dengan selamat demi memastikan keselamatan pelumba dan penonton.

Yeoh yang memuji usaha itu berkata lebih banyak perbincangan perlu dilakukan bersama pihak berkepentingan dan industri serta agensi penguatkuasaan untuk mengenakan langkah-langkah yang lebih ketat terhadap penganjur perlumbaan.

"Saya sudah bertemu beberapa pemegang taruh untuk sukan permotoran, saya percaya industri ini masih mempunyai banyak potensi untuk dibangunkan. Namun, kita perlu memastikan keselamatan menjadi aspek utama," katanya kepada pemberita.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 13 Mei 2023 @ 8:10 PM