SAINZ ketika beraksi di GP Australia. FOTO AFP
SAINZ ketika beraksi di GP Australia. FOTO AFP
Reuters

London: Steward Formula Satu (F1) akan mengadakan sesi pendengaran secara maya pada 18 April untuk memutuskan sama ada terdapat alasan untuk mengkaji semula penalti yang menghilangkan mata pelumba Ferrari, Carlos Sainz di Grand Prix (GP) Australia.

Badan induk Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA) berkata dalam kenyataan bahawa wakil pelumba Sepanyol dan Ferrari itu diminta untuk menghadiri perbicaraan berkenaan.

Ketua Tempat Duduk Single FIA, Nikolas Tombazis meminta steward untuk mempertimbangkan permintaan Ferrari untuk mengkaji semula penalti lima saat dan memutuskan sama ada terdapat atau tidak 'elemen baharu yang penting dan relevan.'

Jika mereka memutuskan ada unsur sedemikian, mereka akan mengadakan satu lagi pendengaran untuk membuka semula siasatan ke atas insiden di Albert Park.

Hasilnya terdiri daripada mengekalkan penalti tidak berubah, mengenakan hukuman yang berbeza atau membatalkannya sama sekali.

Penalti itu dikenakan selepas Sainz berlanggar dengan pelumba Aston Martin, Fernando Alonso ketika perlumbaan dimulakan semula buat kali terakhir, menyaksikan Sainz tergelincir dari tempat keempat kepada ke-12 dan meninggalkan Ferrari dengan mata kosong selepas Charles Leclerc gagal meneruskan aksi pada pusingan pembukaan.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 15 April 2023 @ 1:17 PM